MELISA & ALEXA: Am ajuns vreodată pe Lună?

Anul trecut, în 20 iulie 2019, s-au împlinit fix 50 de ani de la probabil cel mai important eveniment științific din istoria lumii: aselenizarea.

Astronautul Neil Armstrong a rostit celebrele cuvinte: „Un pas mic pentru om, un pas mare pentru umanitate”, și totuși, la jumătate de veac de la acest eveniment, există multe voci care pretind că întreaga istorie este o invenție a NASA, căreia îi era mai ușor să regizeze aselenizarea decât să o realizeze cu adevărat.

LUNA

Foto: Melisa Hovaneț

Această informație a ajuns și în presa română, o jurnalistă, pe nume Claudia Mesea Paraschivescu, postând de curând o sinteză video a acestei controverse.

În video aduce mai multe argumente:

  1. În anii 2000, postul de televiziune american Fox News a difuzat un documentar șocant în care arată că aselenizarea din 1969 nu a existat niciodată, toate pozele și filmările fiind realizate în studiourile hollywoodiene. Teoreticienii conspiraționiști au adus în discuție mai multe argumente, cum ar fi lipsa stelelor din fotografiile aselenizării, apariția literei C pe o piatră de pe lună, steagul american fluturând deși pe luna nu există atmosferă, precum și altele.
  2. Teoreticienii conspiraționiști mai vin cu alte argumente, spre exemplu declarația astronautului Donald Pettit: „M-aș întoarce pe lună într-o nanosecundă, problema e că nu mai avem tehnologia să facem asta, am avut-o dar am distrus această tehnologie și e un proces dureros de a o construi din nou”
  3. Recunoașterea involuntară a unui astronaut NASA, al doilea om care ar fi ajuns pe luna, când o fetiță de 8 ani îl întreabă pe acesta:”De ce oamenii nu au ajuns pe luna de atâta timp?”. Acesta a spus:” Asta nu e întrebarea unui copil de 8 ani, asta e întrebarea mea, vreau să știu, dar cred că știu și asta pentru că noi nu am ajuns acolo și asta s-a întâmplat, nu s-a întâmplat și ar fi frumos să aflăm de ce nu s-a întâmplat. În viitor dacă vrem să continuăm să facem ceva, trebuie să știm de ce s-a oprit ceva în trecut, pentru a merge mai departe, banii sunt un lucru bun dacă dorești lucruri noi, să construiești rachete, să faci aceleași lucruri, toate acestea costă bani”.
  4. Declarația unui fost angajat NASA care a avut rolul de a desfășura cabluri telefonice de la misiunea de control a NASA din Houston până în deșertul Nevada, în august 1969, atunci când în toată lumea s-au transmis imaginile cu aterizarea astronautului Neil Armstrong pe luna, toată lumea se întreba de ce imaginile erau atât de proaste, iar rezoluția atât de slabă. Explicația era foarte simplă, NASA folosea cabluri telefonice pentru a transmite semnalul TV din deșertul Nevada la centrul din Houston.
  5. Cosmonautul Aleksei Leonov crede că fotografiile de pe Lună au fost falsificate în favoarea NASA de către regizorul Stanley Kubrik. El a dat o declarație într-un interviu acordat site-ului RT.com
  6. Pierderea filmărilor originale de către NASA de la aselenizarea umană. În 2006, NASA a recunoscut că a pierdut 700 de cutii cu benzi magnetice, inclusiv înregistrările SSTV de pe lună.
  7. Declarația unui inginer NASA, Kelly Smith: „Înainte de a trimite oameni pe Marte, trebuie să rezolvăm problema cu radiația Van Allen, înainte de a trimite oamenii prin această regiune spațială. Centura de radiații Van Allen este foarte periculoasă, înconjurând Pământul, începând cu alt. 1500 km și până la aprox. 40 de mii de km deasupra Pământului”. Întrebarea este următoarea: De ce ar trebui NASA să rezolve problemele legate de centura Van Allen, din moment ce ar fi făcut-o deja în 1969, când a trimis oameni pe Lună?

Mai multe argumente puteți găsi în videoclipul postat de jurnalista Claudia Mesea Paraschivescu.

Voi ce credeți cu adevărat despre aselenizare? Nu ezitați să ne răspundeți în secțiunea de comentarii.

MELISA HOVANEȚ, ALEXA SZIME

ALEXA SIME și MELISA HOVANEȚ

ALEXA SIME și MELISA HOVANEȚ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: