O sugestie pentru un Bac din viitor

Aplicația cu care a participat Alex Lascu la concursul Istorie și societate în dimensiune virtuală este foarte utilă în predarea-evaluarea lecțiilor de istorie.

De ce? Partea de evaluare poate evidentia cu acuratețe nivelul exact de cunostinte ale elevului, eliminand subiectivismul inerent, specific evaluarii disciplinelor umane. Itemii sunt astfel elaborati incat se testeaza nu doar cantitatea de informatii acumulate de elevi, cat mai ales intelegerea logica a cursului istoric al evenimentelor.

Într-o oarecare masura, acest tip de evaluare este asemanator cu cel de la admiterea la Academia de Politie.

Consider ca MEN ar trebui sa regandeasca si structura evaluarii la examenul de Bac: introducerea unor itemi-grilă ar avantaja gandirea logică, dar – cel mai important – ar asigura o evaluare unitara, la nivelul intregii țări (ca sa nu mai mentionam si faptul ca ar fi nevoie de mai putini profesori evaluatori la examen, deci mai putini bani cheltuiti de minister).

Pe de alta parte, nu trebuie excluși nici acei itemi tip eseu, care evalueaza capacitatea de analiza si sinteza a elevilor. Totusi, istoria face parte din ramura disciplinelor umaniste si trebuie sa avem in vedere si aspecte ale formării morale si emotionale ale viitorilor cetățeni.

Prof. LIVIA IVAN

Prof. LIVIA IVAN

Prof. LIVIA IVAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: