De dragoste și război

După părerea mea, cele două teme, dragostea și războiul, se îmbină perfect, iar din întâlnirea lor se nasc uneori opere minunate și captivante.

Un exemplu ilustrativ în acest sens e romanul lui Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război.

În primul rând, vorbind despre asemănări și deosebiri, un element comun al celor două o constituie suferința. În ambele cazuri, atât în dragoste, cât și în război, avem parte de aceasta.

Dragostea e un sentiment pe care îl trăiește orice tânăr, dar de multe ori acest sentiment provoacă suferință, provocată de obicei de o despărțire. În momentul despărțirii, omul suportă un șoc, iar viața lui se golește de ceea ce a avut el mai important.

În cazul războiului, suferința e provocată de mai mulți factori, cum ar fi despărțirea de familie, gândul de a te întoarce sănătos și de a învinge. Un exemplu concret în familia mea e povestea pe care mi-a spus-o mama, legată de străbunicul care a participat la al doilea război mondial.

Mama mi-a povestit că pe atunci toată familia era îngrijorată, în special străbunica; rămasă acasă cu copii mici, se ruga neîncetat ca străbunicul să se întoarcă teafăr din război.

Vorbim apoi de prezența sau absența familiei, care este foarte importantă. Când suferi din dragoste, familia are un rol important, deoarece știe cum să te ajute si să-ți dea sfaturi astfel încât să-ți rezolvi problemele și să treci peste.

Pe de altă parte, în război ești departe de familie, iar gândul acesta și grija nu fac decât să te macine și mai tare și să îți fie dor din ce în ce mai mult.

DENISA SOTIUȚ

Acest text constituie contribuția Denisei Sotiuț la concursul organizat de Consiliul Elevilor din CN Onisifor Ghibu, în preajma Dragobetelui, la secțiunea Eseu.

 

DENISA SOTIUT

DENISA SOTIUȚ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: