EMILIA SEICHE: Pasta de dinți a elefantului. Plus VIDEO

LOGO Chem este un club de chimie unde elevii Colegiului Național Onisifor Ghibu se strâng pentru a discuta și a face diferite experimente.

 

De regulă, merg acei care sunt la secția de Bio-Chimie, dar asta nu înseamnă ca cei pasionați de chimie nu pot merge – ba din contră, sunt invitați sa asiste la orele interactive organizate de elevii clasei a XI-a D.

De obicei, aceste ore se țin vinerea in clasa a X-a D, acolo fiind un fost laborator de chimie. Chiar in 31 ianuarie 2020 am asistat si am avut ocazia de a vedea un experiment pe care l-am văzut doar la televizor.

„Experimentul se numește «pasta de dinți a elefantului», ne spune dna prof. Mirela Ardelean. Oxigenul degajat la descompunerea apei oxigenate, cu concursul iodurii de potasiu se degajă provocând distensia bulelor de săpun adăugat în apă oxigenată, reacția fiind puternic exotermă. Din cantități relativ mici de substanțe inițiale rezultă prin degajarea oxigenului mărirea imensă a volumului produșilor de reacție.

13 mirela

Prof. MIRELA ARDELEAN

Nu recomandăm unui elefant să își spele dinții cu pasta astfel obținută, deoarece conține potasă caustică, iod, poate exces de săpun, ca produși finali…

În  ce privește cantitatea de pastă de dinți obținută de noi, este, într-adevăr, pasta de dinți a elefantului…”

Dacă ești interesat, îți place chimia și dorești să înveți trucuri de la cei mai buni, te invit să asiști la una dintre aceste ore susținute de clubul de chimie al liceului nostru.

EMILIA SEICHE

emilia seiche

EMILIA SEICHE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: