ANDREEA & GEORGIANA: Spre un parteneriat cu ministerele

În data de 25 ianuarie 2020, platforma Edupedu.ro, specializată pe ştiri din domeniul educației, a publicat un text cu un subiect care interesează multă lume.

ambiental

Foto: ANDREEA MOZA

Materialul Părinții cer aplicarea legii ce reduce numărul de ore de şcoală: Nu mai avem timp de pierdut pentru copiii noştri abordează problema orarului supraîncărcat, din perspectiva elevilor si unor părinți, care domină toate ciclurile de învățământ preuniversitar.

Articolul menționează că Parlamentul a votat în octombrie 2019 o lege care reduce, începând de anul şcolar viitor, numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar. Legea prevede „în medie” 20 de ore pe săptămâna la clasele I-IV (față de 19-22  ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) şi 30 la liceu.

Motivul care a determinat această nouă lege ar fi programul de studiu al unui elev din România, care a devenit  supraîncărcat şi şi-a  dovedit ineficiența, aşa cum arată rezultatele evaluărilor, abandonul şcolar ridicat şi inadaptabilitatea acestora la viața reală.

Un părinte ne-a declarat următoarele: „Eu consider că orele ar trebui să fie reduse mai ales pentru cei din clasele primare şi gimnaziu. Copii au foarte multă energie şi foarte mulți dintre aceştia practică un sport sau două pe lângă şcoală.  De multe ori nu se pot împărți între şcoală şi alte activităţi.”

„Consider că această  schimbare aduce mai multe beneficii pentru elevii din clasele mai mici, deoarece aceştia sunt prea solicitați”, ne-a declarat un elev, care preferă să îşi păstreze anonimatul.

 I-am solicitat si domnului director al CN Onisifor Ghibu o declarație cu privire la această lege.

director iulius timar

Prof. Iulius Timar, directorul Colegiului Național Onisifor Ghibu. Foto: Adriana Ştiube

„Nu e problemă numărul de ore, ci poate cea mai mare problemă a sistemului de învățământ sunt programele școlii care, din păcate, nu sunt tot timpul în concordanță cu dezvoltarea copiilor.

Cred că planul-cadru ar trebui sa fie conceput în funcție de calificarea pe care o urmărește fiecare specializare. De exemplu, disciplinele umaniste la profile reale sau chimice la profesională. Dezvoltarea învățământului s-ar putea face pe un parteneriat între școală si instituțiile beneficiare de viitorii absolvenți. Cred că liceele agricole ar trebui ajutate de Ministrul Agriculturii, iar cele tehnice de Ministrul Economiei.

Din păcate, la sfârșitul studiilor, absolventul este pregătit în toate, dar in nimic foarte bine și de aceea nu își găsește un loc de muncă”, ne-a declarat dl prof. Iulius Timar.

ANDREEA MOZA, GEORGIANA BERINDE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: