ANDREEA & DALIA: 100 de voci pentru Teresa Moses

O colegă de-a noastră din clasa a XI-a A a adus numele colegiului nostru pe postul național de televiziune TVR 1.

Viviana Rad, îndrumată de câteva doamne profesoare de istorie – Luminița Feșnic, Florina Duma, Livia Ivan – a participat de curând la un proiect care a avut printre parteneri și Colegiul Național Onisifor Ghibu.

VIVIANA RAD

VIVIANA RAD

Emisiunea TVR 1 a fost difuzată în 9 noiembrie 2019, iar Vivianei i s-a luat o declarație de către reporterul TVR 1.

Programul respective a fost difuzat cu ocazia zilei de naștere a doamnei Teresa Moses, care a împlinit 100 de ani și care este o supraviețuitoare a lagărelor de exterminare, din timpul celui de-al doilea război mondial.

„Școala noastră este cuprinsă într-un proiect numit Ambasadorii Memoriei, organizat de Muzeul de Cultură și Istorie a  Evreilor din Oradea, în parteneriat cu mai multe școli din Oradea”, ne-a declarat doamna prof. Livia Ivan.

Elevii au participat la mai multe activități ale acestui proiect; la ultima activitate, intitulată 100 de voci pentru Teresa Moses, ei au fost implicați în citirea cărții scrise de doamna Moses, în direct prin Skype, cu autoarea cărții.

Activitatea finală va fi elaborarea unui eseu în care își vor imagina evoluția lor în Oradea fără Holocaust: „Ce ar fi fost azi Oradea, dacă nu ar fi fost Holocaustul?”; așadar, dacă evreii orădeni nu ar fi fost uciși, în mare parte.

Prof. LIVIA IVAN

Prof. LIVIA IVAN

„Ne dorim ca prin aceste proiecte să evităm repetarea acestui dezastru, organizat de minți bolnave”, a precizat prof. Ivan.

„Doamna este o supraviețuitoare a Holocaustului și a scris o carte tip jurnal, iar 100 de elevi din diferite licee din oraș am recitat din jurnalul dânsei”, ne-a declarat Viviana Rad.

ANDREEA POP, DALIA MOȘUȚ

dalia mosut andreea pop

DALIA MOŞUŢ şi ANDREEA POP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: