EMANUEL & ANDREEA: Despre răscruci ale istoriei

În cursul lunii octombrie, la Liceul Aurel Lazăr s-a desfășurat un proiect numit The History of the Humanity at the Crossroads 2019, pe tema Holocaustului.

prezentare lazar

Foto: Emanuel Gavrilă

Proiectele educaționale despre politica antisemită a naziștilor din Europa interbelică au scopul de a conștientiza generațiile de elevi cu privire la pericolul ce amenință societatea care acceptă discursul agresiv, rasist și intolerant față de „ceilalți”.

În scopul acestei conștientizări, Institutul Olga Lengyel din New York acordă finanțări școlilor care doresc să deruleze astfel de proiecte educaționale.

Colegiul Național Onisifor Ghibu derulează un astfel de proiect, sub coordonarea doamnei profesoare Livia Ivan, în echipă cu doamnele profesoare Camelia Timofte, Luminița Chindea, Carmen Chiș și domnul profesor Adrian Tencuțiu. Proiectul intitulat I want to fly like a butterfly („Aș vrea să zbor ca un fluture”)a fost inițiat în februarie 2019 și continuă în a doua ediție din septembrie 2019 până în februarie 2020. Proiectul va derula activități de artă dramatică ce au în vedere trăirile unor evrei care au suferit în perioada Holocaustului.

Titlul se inspiră din amintirile Hannei Gofrit din perioada Holocaustului, amintiri transmise generațiilor de azi prin cartea Vreau să zbor ca un fluture, scrisă de Naomi Morgenstern.

Proiectul presupune o serie de activități bazate pe ateliere de artă dramatică, prin care elevii vor transpune episoade din viața interbelică a evreilor din Transilvania, în special, și Europa, în general.

De asemenea, proiectul cuprinde și vizite la muzee, vizionare filme și întâlniri ale elevilor cu specialiști pe tema Holocaustului sau reprezentanți ai comunității evreiești.

Colegiul Național Onisifor Ghibu se află în parteneriat cu Liceul Aurel Lazăr, Comunitatea Evreilor din Oradea, Teatrul Regina Maria.

În 9-10 octombrie 2019, elevii noștri au participat la un simpozion desfășurat de Liceul Aurel Lazăr în cadrul proiectului despre Holocaust, derulat de lăzăriști, proiect intitulat The history of the humanity at the crossroads 2019, coordonat de prof. istorie Livia Ghiurcuța de la Liceul Aurel Lazăr.

Proiectul a avut mai multe activități: întâlnire cu membrii Tikvah, vizionare film, activități artistice și simpozion. Simpozionul a constat în comunicarea unor studii și cercetări realizate de elevi de la diferite școli din Oradea.

De la CNO Ghibu au participat elevi coordonați de prof. Livia Ivan: Andreea Gherle (XI B), Diana Neag (IX A), Cordovan Bea (IX A). Comunicările lor au prezentat informații despre Holocaustul desfășurat în Europa, dar și cel din Transilvania de Nord-Vest, teritoriu anexat în vara anului 1940 de Ungaria horthystă.

ANDREEA GHERLE

ANDREEA GHERLE

Iată un mic fragment din materialul realizat de Andreea Gherle:

„Pogromul de la Iași a fost declanșat la o săptămână de la intrarea României în război, de partea Germaniei naziste, constituind un semn de radicalizare a atitudinii statului român față de comunitatea evreiască. Tragedia de la Iași a schimbat brutal profilul demografic, social, economic și cultural al Iașului, un oraș în care evreii erau până atunci jumătate din populație și a cărui funcționare depindea de mecanismele de conviețuire și acomodare stabilite între creștini și evrei”.

EMANUEL GAVRILĂ, ANDREEA GHERLE

EMANUEL GAVRILA

EMANUEL GAVRILĂ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: