Am avut ocazia într-un weekend recent să vizitez minunatul castel de vânătoare al ultimului președinte comunist, Nicolae Ceaușescu, din localitatea Lăpușna.
Acest castel a fost construit de Regele Ferdinand în 1926. Ceaușescu venind la putere, a preluat acest castel. Printre brazii și copacii înalți ai pădurii în care acesta vâna se ivește mărețul castel din județul Mureș.
Am intrat înăuntru îndrumați de un ghid care ne-a povestit o sumedenie de lucruri despre imobil.

Foto: Natalia Kristali
Această încăpere este locul în care se întâlnea Ceaușescu cu alți conducători și vorbeau despre vânătoarea de urși, Nicolae Ceaușescu dând voie vânătorilor străini să vâneze urșii pădurilor din Lapușna, în schimbul unor sume considerabile.
Acoperișurile acestor construcții sunt făcute din șindrilă, această fiind obținută, la rândul ei, din lemn de brad puternic.
Stâlpii care susțin cabanele sunt din lemn de pin solid.

Foto: Natalia Kristali
Lemnul din care este construit castelul datează din anul 1926, dar nu prezintă nici măcar o fisură, având în vedere că nu a fost tratat la momentul construcției cu nicio soluție chimică. Constructorii locului știu că lemnul pentru construcții se tăia doar în anumite perioade ale anului, fiind prelucrate doar manual.
În prezent, acest castel este o pensiune, prezintă o bucătărie renovată, un living extrem de mare și opt camera, fiecare cu baie.
În castel este o camera de relaxare, în care președintele de atunci juca șah și billiard; masa de biliard a fost înlocuită cu una nouă.
La nu mai mult de 4 kilometri depărtare se află o biserică adusă de Carol al II-lea.

Foto: Natalia Kristali
Această biserică a fost construită în satul Comori, în anul 1779. La dorința regelui Carol, aceasta a fost cumpărată din satul Comori și strămutată lângă apa Secuieului, aproape de vărsarea acestuia în Gurghiu, în apropierea castelului regal de vânătoare.
Este construită din lemn de molid și stejar, bârnele fiind îmbinate în coadă de rândunică. În anul 1997 această biserică s-a transformat în mănăstire.
Lăpușna este un sat minunat, plin de izvoare cu apă ce se scurge din înalții munți ai naturii.
Pentru mine această vizită a fost o bucurie. Pe lângă aerul curat pe care l-am respirat (se spune ca aerul din Lăpușna este cel mai ozonat din Europa și al doilea în lume), am și aflat o sumedenie de lucruri noi din istoria țării mele.
NATALIA KRISTALI, MĂDĂLINA CHIRA
Recent Comments