ANDREEA BOT: Şcoala în Portugalia

Cu trei ani în urmă, în vara anului 2016, am avut ocazia de a participa la programul Discovery, la Liceul Iuliu Maniu.

Erau organizate mai multe grupuri de elevi, fiecare având câte un mentor, sau, în unele cazuri, doi, venit dintr-o altă ţară. Mentorul meu de atunci, Rui Rodrigues, provine din Lisabona, Portugalia, şi are 24 de ani în momentul de faţă.

rui

Rui Rodrigues

Deşi este de origine portugheză, acum reşedinţa sa este în Dublin, Irlanda, unde lucrează pentru Google (înainte lucra pentru Microsoft în Lisabona).

Pot spune că ţin o prietenie strânsă cu Rui (chiar dacă nu vorbim foarte des) şi am hotărât să-i iau un interviu despre cum funcţionează şcoala în Portugalia.

Ce materii sunt predate, de regulă, în şcolile din Portugalia?

Rui: Materiile pe care le avem de obicei sunt matematica, portugheza, istoria, geografia, fizica, chimia, educaţia fizică şi biologia. Acestea sunt cele principale.

 

Se învaţă limbi străine?

Rui: Da, se învaţă! Când intri în clasa a cincea începi să faci engleză. În clasa a șaptea trebuie poţi alege între a învăţa spaniola, franceza sau germana până în clasa a noua, pe lângă continuarea învăţării englezei.

În liceu noi păstrăm engleza, dacă nu alegi programul Limbi și Științe Umaniste.

 

Cum funcţionează sistemul de notare?

Rui: Din clasa a cinea până în clasa a nouaa eşti măsurat între de la notele 1 la 5, unde 1 este cea mai proastă notă şi 5 cea mai bună. Apoi, în liceu, începi să ai notele de la 1 la 20, unde 20 este cea mai bună notă.

 

În legătură cu materiile, ai adăuga ceva nou? Dacă da, ce?

Rui: Consider că este foarte, foarte important ca elevii să înceapă să înveţe programarea sau coding-ul. E foarte important zilele astea!

 

Care sunt cele mai comune cluburi / activităţi de tipul afterschool? De exemplu, la liceul meu avem clubul de dezbateri şi clubul de dramă.

Rui: Există câteva de genul acesta. Te poţi alătura unei echipe de sport (am făcut volei, de exemplu, dar mai există fotbal, tenis de masă, înot etc.), cursuri de muzică, clubul de dramă şi altele.

Consider că e important să participi în astfel de activităţi, deoarece ai ocazia să înveţi ceva nou şi diferit ce te va dezvolta pe tine, ca persoană, în viitor.

 

Am observat că ai terminat universitatea în Germania. Cum de nu ai rămas în ţara ta natală?

Rui: În legătură cu asta, a fost o decizie personală de-a mea. Pentru mine este un lucru foarte important să fiu în afara zonei mele de confort. Desigur, aş fi putut rămâne în Portugalia, dar am învăţat că atunci când trăieşti într-o ţară diferită ajungi să cunoşti noi realităţi şi vei creşte foarte mult ca persoană.

Este un lucru ce aş sfătui pe toată lumea să-l facă, dacă au parte de ocazia asta.

 

În final, crezi că există loc pentru îmbunătăţiri? Unde și cum?

Rui: Da, cu siguranţă există. Consider că ar trebui ca elevii să aibă parte de mai multe ore de limbi străine, pentru că timpul scurt ce îl au în momentul de faţă nu le permite să prindă o limbă atât de importantă zilele astea ca engleza. Eu am avut parte de ore în particular pe lângă şcoală pentru a învăţa mai bine engleza…

Am avut mare noroc pentru că părinţii mei şi-au permis lucrul acesta, dar alţi copii nu au putut, iar engleza este o limbă importantă în orice job în ziua de azi.

De asemenea, ar fii foarte important ca elevii să aibă ore de programare pentru că acesta este viitorul. Consider că a înţelege cum funcţionează un computer este extrem de important.

Îi mulţumesc lui Rui pentru timpul și ajutorul acordat şi sper că se va întoarce în Oradea pentru o vizită în curând. 🙂 

ANDREEA BOT

andreea bot

ANDREEA BOT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: