ALEX & DARIUS: Lege anti-bullying

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.

image0

Foto: Alex Popa. RECONSTITUIRE

Termenul bullying s-ar traduce prin intimidare, dar nu se rezumă doar la asta, pornește de la simpla necăjire, etichetare, batjocură, răspândire de zvonuri până la violență fizică.

Comportamentul de bullying se face simțit mai ales atunci când există diferențe de ordin economic, rasial, cultural, de vârstă etc.

Atât elevii, cât şi profesorii ar trebui ca începând de anul viitor să aibă parte de un climat educaţional fără hărţuire şi alte forme de violenţă psihologică, după ce Legea care combate bullying-ul a fost promulgată de către Klaus Iohannis.

De acum înainte, atât victimele bullying-ului, cât şi agresorii vor fi obligatoriu consiliaţi de psiholog. Asta după ce preşedintele a promulgat legea care prevede combaterea bullying-ului în şcoală. Acum, urmează să fie elaborate de către Ministerul Educaţiei şi normele de aplicare aferente.

„Violenţa psihologică este actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, pe  care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”, se arată în lege.

Definiţia din lege nu limitează hărţuirea la elevi, vizând în egală măsură şi profesorii şi personalul administrativ din unităţile şcolare.

Legea este importantă şi din perspectiva implicării active a cadrelor didactice care de cele mai multe ori fie nu recunosc semnele, fie le ignoră.

Adulţii, părinţi sau profesori, au nevoie să fie educaţi la propriu în recunoaşterea semnelor pe care un copil, victimă a unui bullying, le prezintă. Şi să ştie ce au de făcut,  spune psihologul Andreea Talmazan.

Aceasta mai spune că legea poate reprezenta un pas important în conştientizarea şi sesizarea abuzului psihic la care sunt supuşi copiii. „Pentru că bullying-ul este o altă formă de abuz, mult mai elaborată şi uneori mai subtilă decât abuzul fizic. Şi uneori este identificat prea târziu pentru a mai putea salva vieţi”, mai arată specialista.

Totodată, în lege se stipulează faptul că persoanele hărţuite, dar şi agresorii vor beneficia de asistenţă psihologică.

În plus, se vor introduce sesiuni de pregătire a personalului didactic, în vederea managementului situaţiilor de hărţuire.

România este pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte bullying-ul, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Legea vorbeşte despre o definire clară a fenomenului, conştientizare, prevenire, combatere dar nu şi sancţionare. Totuşi, o reparare a comportamentului de bully este prevăzută în lege. Profesorii vor avea obligaţia să reacţioneze atunci când li se aduce la cunoştinţă sau asistă la un caz de bullying în cadrul şcolii. Aceştia trebuie să îi ducă pe copiii implicaţi la consilierul psihologic.

ALEX POPA, DARIUS NICOLAE

Darius Nicolae

DARIUS NICOLAE

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: