DENISA & PAULA: Anturajul, a doua familie a tinerilor. Plus AUDIO

Perioada adolescenței reprezintă una dintre etapele critice din viața oricărui tânăr. De multe ori anturajul reprezintă punctual-cheie în existența unui adolescent.

Anturajul îi oferă adolescentului identitate proprie, informații interzise de familie, dar și soluții despre cum să evite constrângerile părinților, fiind o a doua lui familie.

Deja de la vârsta liceului, tinerii își formează un grup de prieteni cu care merg la petreceri, în parcuri sau în alte locuri. Acești prieteni sunt refugiul pentru toată oboseala, pentru toată plictiseala sau pentru lipsa de înțelegere pe care o au în familie.

Fiecare e liber să își aleagă grupul din care vrea să facă parte, dar de multe ori tinerii intră într-un anturaj negative, în care predomină fumatul, alcoolul sau chiar drogurile, pentru a putea fi acceptat.

Sunt, de asemenea, și adolescenți care își aleg corect anturajul, în funcție de mentalitatea acestora, astfel anturajul influențându-i într-un mod pozitiv.

Le-am adresat o întrebare unor adolescenți, pentru a vedea cum funcționează anturajul în viața tinerilor de azi.

Cât de important este anturajul pentru tine?

Răzvan, 16 ani: „Pentru mine,anturajul este foarte important și consider că este important să faci parte dintr-un anturaj care te influențează într-un mod pozitiv, deoarece, dacă faci parte dintr-o gașcă, în care viciile sunt predominante, de exemplu fumatul, consumul regulat de alcool sau droguri, vei fi împins să recurgi și tu la astfel de vicii sau poate chiar mai rău, să îți iei viața.”

Care sunt factorii de care trebuie să ținem cont atunci când ne alegem anturajul din care vrem să facem parte?

Georgiana, 17 ani: „Deși am făcut parte și dintr-un anturaj pozitiv, ca și din unul negativ, consider că este foarte important să te cunoști mai întâi pe tine, să știi ce drum vrei să îți alegi în viitor, să ai curajul să te opui influențelor negative. Poți să faci parte dintr-un anturaj negativ, iar tu să nu practici lucrurile care crezi că nu te definesc ca om, și totuși să te înțelegi bine cu ceilalți membri, totul ține de impunerea ta și de curajul de a te face auzit.”

DENISA SOTIUȚ, PAULA NEGRU

PAULA DENISA

PAULA NEGRU și DENISA SOTIUȚ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: