One-man show

În sala festivă, plină de ochi curioși, a Colegiului Național Onisifor Ghibu din Oradea, s-a jucat marți, 19 noiembrie, piesa Iona, un text excepțional și un one-man show remarcabil, susținut de actorul moldovean Emil Gnatenco.

O demonstrație de actorie, în forță și plină de nuanțe, în care am redescoperit puterea cuvântului și felul dumnezeiesc de rostire, de emisie, de interpretare scenică.

Iona stă la taifas cu lumea, cu el însuși. Filozofează profund într-un limbaj poetic aparent simplu, parodic, cu efect uneori comic, reliefând drama omului modern, captiv într-o luptă lăuntrică.

Recitalul lui Emil Gnatenco, talonat de regizorul tehnic, Ioan Filip, a pus deopotrivă în valoare talentul actorului și geniul dramaturgului Marin Sorescu. Energia textului și cea a actorului păreau, deopotrivă, inepuizabile. Emil Gnatenco s-a identificat cu Iona, asemeni lui Sorescu.

Excelentul talent sorescian are parte de o abordare discretă, în sensul cel mai bun al cuvântului, una ce nu bruschează cu nimic finețea geometrică a scriiturii, ci din contră, o pune în valoare, căutând și găsind mereu cele mai potrivite forme de amplificare. Elementele de decor au o valoare simbolică și sunt reduse la strictul necesar tocmai pentru a putea oferi spectatorului o deschidere mai mare către imaginar, profunzime și sens.

Este o bucurie să-i vezi pe acești doi oameni ai teatrului, actorul și regizorul, dând viață unei opere de o asemenea anvergură, fapt pentru care țin să-i felicit din nou pe Emil „Iona” Gnatenco și Ioan Filip pentru prestațiile magistrale și să le mulțumesc în numele tuturor liceenilor prezenți la spectacol pentru contribuția la realizarea obiectivului comun: promovarea Bacalaureatului.

ANDREI CĂLINESCU

andrei calinescu

ANDREI CĂLINESCU (dreapta). Sursă foto: arhiva personală Alexandru Popoviciu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: