MELISA ȘTIOP: Scrisori de dragoste pentru cei plecaţi

Lucrarea Scrisori de dragoste pentru cei plecaţi, semnată de Ava Dellaira, este un roman dual atât prin structură, cât şi prin felul de a transmite informaţia, deoarece întâlnim atât momente ficţionale, dar şi momente din istorie a persoanelor publice.

carte int

Foto: Melisa Știop

Laurel este zbuciumată de moartea surorii ei mai mari, May. Totul îi amintește de ea, iar mulți cred că va avea parte de aceeași soartă. Momentele de presiune și de comparație cu sora ei, care acum nu mai e lângă ea, o face să-și dorească să fie imposibilă.

Laurel remarcă faptul că viața după moartea lui May este diferită. Familia ei nu mai este unitară, pentru că mama ei a trebuit să-i părăsească, iar liceul pentru ea reprezintă o povară.

Gândurile personajului iau formă atunci când o profesoară propune ca temă realizarea unor scrisori, iar după această propunere Laurel nu se poate opri din scris.

Aceasta scrie persoanelor care nu mai sunt, iar în viața și munca lor regăsește ceva ce se află și în situația ei. Scrisorile o ajută să se descarce și pe parcurs aflăm că moartea surorii ei nu este singura sursă a depresiei.

„Uneori am vrea ca trupurile noastre să scoată mai bine în evidență lucrurile care ne dor, poveștile pe care le ascundem înăuntrul nostru.”

Scrisori de dragoste pentru cei plecați este un roman modern, structurat în întregime din scrisori, care oferă o perspectivă duală, pe de o parte perspectiva asupra vieții personajului feminin, iar pe cealaltă parte avem o perspectivă asupra unui artist diferit în fiecare scrisoare.

Romanul iese în evidență prin structură, Laurel scriind scrisori lui Amy Winehouse, Kurt Cobain, Judy Garland, John Keats și alții. Acest lucru a adus o notă aparte romanului.

Temele romanului sunt depresia, anxietatea, familia, trauma și iubirea. Trauma are rădăcini multiple și pe parcurs aflăm care sunt toate acestea. De la bun început se creează acest sentiment al misterului și Laurel anulează momentul confesiunii. Se poate observa o destrămare a familiei după ce o verigă este smulsă și avem o imagine a familiei armonioase înainte de moartea lui May și o destrămare ce se realizează după plecarea mamei.

carte

Foto: Melisa Știop

Iubirea este abordată, dar nu a fost o prioritate în roman. Sky este cel care dorește s-o cunoască pe Laurel, dar nu pe acest lucru se bazează romanul, cât pe relația dintre cele două surori. Legătura surorilor este una strânsă care durează și după moarte, pentru Laurel May reprezenta un model și o ancoră, iar lipsa ei provoacă dezechilibrul.

Morala pe care am preluat-o eu din acest roman este faptul ca nu este bine să trăim în trecut, în timp ce avem remuşcări – nu este niciodată o soluţie bună.

Mereu trebuie să trăim în prezent şi să ne avântăm către viitor.

MELISA ȘTIOP

MELISA ŞTIOP

MELISA ŞTIOP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: