NATALIA CHIȘ: Dincolo de aparențe. Plus AUDIO

O carte recent citită care m-a frapat și m-a pus să pun în cumpănă anumite aspecte ale vieții este Portretul lui Dorian Gray scrisă de Oscar Wilde.

Oscar Wilde (1854-1900), poet, prozator și dramaturg englez, adept al principiului „artă pentru artă”, a fost ultimul mare scriitor victorian.

Unicul său roman, Portretul lui Dorian Gray, rescriere modernă a mitului faustian, a fost socotit, încă din timpul vieții autorului, o capodoperă.

Romanul a fost publicat pentru prima dată în anul 1890 și cuprinde în 334 de pagini  20 de capitole.

Acțiunea romanului se desfășoară în Londra epocii victoriene și aduce în prim-plan un tânăr inocent și credul, pe nume Dorian Gray, dar deosebit de frumos.

Acesta nu este un tânăr oarecare, el aparține înaltei societăți a Londrei.

Dorian este modelat de cei pe care îi întâlnește: un pictor priceput și apreciat pentru acea vreme, care devine prietenul cel mai bun al lui Dorian, Basil Hallward, iar prin intermediul acestuia îl cunoaște pe lordul Henry Wotton, un petrecăreț și adept al filosofiei hedoniste, ce va deveni mentorul lui Dorian.

Tânărul este conștient de frumusețea sa și ajunge să se admire într-un portret pe care îl face Basil. Acesta este momentul în care Dorian își dorește să rămână veșnic ca în tablou – tânăr și frumos,  făcând fără să vrea un pact faustian.

În scurt timp descoperă că dorința  i s-a îndeplinit: timpul nu mai acționează asupra lui, ci asupra portretului.

Filosofiile lui Henry îl schimbă pentru totdeauna pe tânărul Dorian, ulterior acest fapt va fi dovedit prin acțiunile sale îndreptate doar către distrugere și decadență.

Prima sa iubită, Sibyl Vane, se sinucide din cauza acestuia, își omoară cel mai bun prieten, iar mulți aristocrați care se vor asocia cu Dorian vor avea o soartă tragică, acesta găsind o plăcere în a contempla ravagiile pe care le face asupra sufletului său întruchipat în portret.

Nu aș dori să dau prea multe detalii despre final, dar pot spune că acesta are o valoare etică, fiind singura soluție posibilă pentru a îndrepta răutățile săvârșite de Dorian.

Recomand această carte persoanelor care doresc să pătrundă dincolo de suprafață.

carte dorian

Cartea a apărut la Editura Corint, costă 19,76 lei şi poate fi cumparată de pe site-ul Cărturești.

NATALIA CHIȘ

NATALIA CHIS.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: