SZABO PAULA: Mândria de a fi elev la Colegiul Național Onisifor Ghibu

Onisifor Ghibu nu este doar o personalitate istorică, ci și un mentor de suflet pentru colegiul nostru.

Profesor român de pedagogie, membru al Academiei Române  și politician, luptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918, acesta ne lasă ca moștenire dragostea și respectul față de neam și țară.

Fără modelul demn de urmat, Onisifor Ghibu, beneficiile pe care le avem în zilele noastre, în sistemul de învățământ, dar și în societate, ar fi inexistente. Acesta luptă pentru pentru oameni, devine motorul acțiunii revoluționare basarabene din 1917-1918. Conduce acțiunea de organizare a învățământului în limba română, inexistentă până în 1917 și reușește înființarea școlilor românești în toată Basarabia în toamna anului 1917.

În ziua de azi avem foarte multe beneficii în ceea ce privește sistemul de învățământ, printre care gratuitatea acestuia. Luptător pentru drepturilor omului, fără Onisifor Ghibu, poate în ziua de azi nu am beneficia de toate drepturile pe care le avem în societatea contemporană, cum ar fi: dreptul la educație în limba română, dreptul la liberă exprimare, dreptul la informație etc.

Nici România nu ar fi ce este azi dacă Onisifor Ghibu nu ar fi fost o personalitate influentă în ceea ce privește unirea, acesta fiind unul dintre făuritorii Marii Uniri.

În primul număr din România Nouă publică marea Declarație – întocmită cu prima sa semnătură. Acesta susținea ideea „de unire cu România a tuturor românilor aflatori în teritorii ocupate vremelnic de puteri străine”.

Sunt mândră să fiu elevă la Colegiul Național Onisifor Ghibu, deoarece am învățat să îmi iubesc neamul, originea și țara, am învățat că toate lucrurile se obțin doar cu sacrificii și luptă, chiar dacă uneori uităm că noi nu trebuie să luptam pentru ceea ce au luptat strămoșii noștri.

Fiind un luptător pentru neam, cultură și patrie, Onisifor Ghibu este exclus din viața publică, însă nu încetează să îmbogățească scrierile românești. Acesta aduce argumente incontestabile și greu de incriminat și neîncetând lupta cu oficialitățile comuniste, fiind în fruntea rezistentei intelectuale din epocă, în ciuda terorii permanent desfășurată împotriva sa de teribila Securitate Națională.

La fel cum fiii săi, Octavian și Mihai Ghibu, au dus mai departe moștenirea acestuia și au publicat postum, până în 2010, 33 de volume mari din manuscrisele rămase după moartea lui, la fel și noi, elevii Colegiului Național Onisifor Ghibu trebuie să ducem această moștenire mai departe și să nu o lăsăm să se stingă prin prisma trecerii timpului.

SZABO PAULA

SZABO PAULA

SZABO PAULA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: