SORINA & ANAMARIA: Meseriile sunt o ruşine?

În acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a aprobat un ordin, semnat de ministrul Daniel Breaz, care îi priveşte pe toţi actualii elevi de clasa a VIII-a care vor susţine în acest an examenul de capacitate, potrivit unei propuneri ce aparține Ministerului Educației și care a fost avizată favorabil de partenerii sociali ai instituției în ședința Comisiei de Dialog Social.

image001

Foto: Sorina Moş

Măsura se va aplica începând cu anul acesta școlar: cei care nu obţin peste nota 5 la examenul de capcitate nu se vor putea înscrie la liceu, fiind automat repartizaţi la şcoli profesionale, unde se învaţă meserii practice.

Este o decizie controversată, unii susţinând că s-ar putea subînţelege că a urma o mserie practică ar fi ceva ruşinos, rezervat doar elevilor cu rezultate slabe.

Pe această temaă am discutat cu mai mulţi elevi, toţi din clasa a VIII-a, dar şi cu prof. Pirtea Ioan de la colegiul nostru, pentru a vedea opinia lor.

Mulți elevi ar vrea să urmeze o şcoală profesională şi dupa aceea să se axeze pe un liceu. Aceştia ne- au spus că notele mici se pot datora si emoţiilor, nu neştiinţei lor.

Ei spun că meseriile care se învaţă la licee tehnologice sau la şcoli profesionale nu sunt o ruşine, ci dimpotrivă: în viaţă avem nevoie de frizeri, constructori, zidari, electricieni, mecanici ş.a.

În plus, acestea sunt plătite foarte bine.

Tinerii au spus că este mult mai bine ca elevii cu note sub 5 la examenul de clasa a VIII-a să fie repartizaţi direct la licee tehnice sau şcoli peofesionale, deoarcee anumiţi copii sunt mai degrabă înclinaţi spre o meserie folositoare, în loc să se chinuie cu învăţatul în liceu.

Prof. Ioan Pirtea a spus ca nu este de acord cu măsura, deoarece sunt copii foarte emotivi şi se poate ca nota luata să fie doar datorită emoţiilor. „Se dă prea mare pondere mediei evaluării naţionale, faţă de media din clasele a V-a – a VIII-a”, spune dl Pirtea.

O fata din colegiul nostru spune că ea ar vrea sa urmeze un liceu bun, mai degrabă decât să urmeze o şcoală profesională, deoarece aspiră spre un nivel mai înalt.

Aceeaşi interlocutoare a noastra a mai adaugat că ar vrea să urmeze facultatea de pedagogie, urmând apoi să se facă învăţătoare, deoarece îi place să lucreze cu copii.

Singura rezerva ar fi că elevii sunt prea mici la această vârstă pentru a se lua cu adevarat în serios atunci când învaţă o meserie.

Părinţii copiilor sunt de acord cu noua lege, deoarce ei spun că mulţi copii nu sunt interesaţi de şcoală şi nu ar merita sa intre la un liceu destul de bun cu o medie mică pentru cunoştinţele lor.

ANAMARIA OMUŢ, SORINA MOŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: