ANDREEA & BIANCA: Lista celor mai îngrozitoare coșmaruri

Lucrarea O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri, semnată de Krystal Sutherland, este un roman despre anxietate și modul în care afectează viața unei familii, sub diverse forme.

ANDREEA FILIMON

Foto: arhiva personală Andreea Filimon

„Coșmarurile” din titlu sunt, de fapt, fobiile ce terorizează membrii unei familii.

Protagoniștii sunt doi adolescenți, Esther și Jonah. Esther este o fată cu o grămadă de fobii, moștenite, cel mai probabil, din familie: mama ei se teme de ghinion, tatăl ei este agorafob și n-a mai ieșit din pivniță de şase ani, bunicul are demență și toată viața a fost convins că va muri înecat, iar fratele ei, Eduard, se teme de întuneric.

Aceste fobii îi împiedică să ducă o existență normală, restricționându-le multe activități necesare vieții de zi cu zi.

Esther avea o listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri ale sale. Nu știa care este pe locul întâi, încă nu  întâlnise „Frica cea mai mare”. Dar are alte patruzeci și nouă de frici de care să se ferească.

În viața lui Esther apare Jonah Smallwood, un tip ambițios, care o va ajuta să treacă peste temerile pe care le are. („Cincizeci de frici. Cincizeci de săptămâni. Cincizeci de șanse să te întâlnești personal cu moartea și să o rogi să ridice blestemul.”)

Consider că acest roman este potrivit unui adolescent și poate fi citit cu ușurință. Krystal Sutherland îmbină comicul cu tragicul, sunt momente în care râzi fără oprire și totodată clipe în care conștientizezi gravitatea situațiilor și închizi ochii după câteva pagini citite, gândindu-te la dificultățile cu care se confruntă un copil cu anxietate.

Mi-a plăcut în mod special curajul autoarei de a îmbina straniul cu anxietatea care este o boală des întâlnită în societatea de astăzi. „Cea mai rea parte era că anxietatea nu afectează doar modul în care gândești sau felul în care vorbești sau cum te porți cu cei din jur. Îți afectează bătăile inimii. Respirația… […]Anxietatea e ca o ancoră grea, care ți se fixează în spate, cu câte un colț în fiecare plămân, unul în inimă și unul în coloana vertebrală, iar greutatea ei te face să te cocoșezi, trăgându-te spre adâncimile întunecate ale mării din podea.”

carte cosmaruri

Foto: ANDREEA FILIMON

«O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri», Editura Storia, Colecția Young Adult, Anul apariției: 2019, Traducere din engleză: Irina Stoica

ANDREEA FILIMON, BIANCA HADADI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: