Câţi ani vei avea în 2060?

Astăzi vă voi vorbi despre o problemă despre care cred că majoritatea dintre noi am auzit, anume încălzirea globală.

Daca unii dintre voi nu stiti, intre anii 1960 si 2010 ne-am efectiv inzecit cantitatea de CO2 in atmosfera.

CO2 este un gaz de sera, care blocheaza caldura aici si o lasa sa stea mai mult pe pamant, astfel stricand ecosistemul.

Ce se intampla in momentul de fata este o miscare inceputa intr-un fel – nu inceputa, ci continuata – de Greta Thunberg, pentru a opri complet utilizarea de combustibili fosili pana in 2030. Daca oprim utilizarea de combustibili fosili pana in 2030, vom opri efectiv aproape toate emisiile de carbon, emisii care ne distrug planeta si sunt lasate sa existe in momentul in care vorbim.

Ce se va intampla daca nu vom opri toate emisiile pana in 2030 si continuam la ritmul asta? Eu am anumite statistici si poate vor suna diferit de ce ati auzit unii. Pana in 2060 este crezut ca 90% din populatia lumii va muri: oameni, animale, orice – toti vom fi morti. Daca continuam cu sistemul asta si cu rata asta de eliberare de carbon, cel mai probabil oamenii bogati, care au bani sa mearga in spatiu, pe Marte, oriunde, numai pe Pamant nu, vor supravietui si noi, clasa de mijloc si jos, vom muri – un lucru absolut inacceptabil.

Ce se va mai intampla dupa 2060,restul de 10% al populatiei, prin 2090, cam toate tarile din sub-Sahara vor fi greu locuibile si majoritatea oamenilor, animalelor; chiar si insectele vor migra in locuri mai usor locuibile din cauza schimbarii rapide de climat; si animalele din Africa nu au decat doua locuri in care sa migreze: in Europa si in Asia.

Ce se va intampla daca animalele si oamenii vor veni din Africa in Europa este in primul rand supra-populatie; nu avem infrastructura sa ajutam atatia oameni si animale; nu avem spatiu.

Înca o chestie. Aceste animale si oameni vor aduce boli, ati auzit de ciuma bubonica? O boala adusa de catre sobolani. Sau de gripa? O boala adusa de catre porci. Daca vor veni animalele si oamenii din Africa cu malarie, cu Ebola; in Europa, unde majoritatea doctorilor nu s-au ocupat absolut niciodata de o astfel de boala, va fi dezastru.

Daca credeti ca in ziua de astazi garda de coasta lasa oamenii, refugiatii de razboi sa se inece in mare, ganditi-va ce va fi atunci. Ar incerca sa evite colapsul societatii si al infrastructurii.

Ce putem face noi ca indivizi sa oprim incalzirea globala sau, cel putin sa o mitigam ? Puteti incepe, in primul rand, cat timp sunteti in oras sa mergeti pe jos, sa lasati masina sau sa spunem luati o bicicleta; este mult mai bine pentru mediul inconjurator si nu mai avem atatea emisii. Incercati sa eliminati cat de cat utilizarea inutila de electricitate, de apa; tot ce este energie in general.

Incercati sa reciclati, sunt puncte de reciclare peste tot in Oradea, puteti sa va duceti cu plastic, hartie, metal; trebuie doar sa le separati si curatati inainte; stiu, pasi in plus, dar salvam planeta, dragutilor.

Avem in jur de 17 luni sa incepem aceasta mobilizare, miscare mai mult: trebuie sa vorbim cu prieteni, cu familie, cu colegi, toata lumea, sa iesim in strada la protest; este o idee foarte buna; pur si simplu iesiti in strada si blocati mersul normal al lucrurilor; blocati masini, blocati oameni sa intre in anumite cladiri, mergeti la primarie, in fata unei uzine; faceti urat. Aratati-le ca avem putere in numere.

Personal, incerc de ceva vreme sa imi incep un grup, mai mult m-a motivat faptul ca lumea se duce, cati ani veti avea toti in 2060? Eu de exemplu voi avea 58; la 58 de ani, majoritatea populatiei pamantului va fi moarta; ganditi-va la asta.

Noi suntem generatia care se lupta in razboiul cu climatul. Generatia trecuta si generatia de la al doilea razboi mondial incoace distruge planeta si apoi da vina pe noi. Asta nu este acceptabil. Planeta este in general distrusa de oameni care nu pot sa lase un ban pentru reciclare, pentru chestii de genul. In general, clasa de sus. In jur de 70% din emisii sunt de oamenii de varf; cei mai multi bani cu cea mai multa putere.

vlad dem

VLAD DEM

Cu grupul pe care incerc sa il fac, vreau sa fac un grup de strike climate, pe baza de clima; am ideea, am cateva momente in care putem protesta, doar ca tot ce imi mai trebuie sunt membri; mai sunt valabil dupa prezentare, daca doriti sa intrati. Doar veniti la mine, imi dati un numar de telefon, o pagina de Facebook si va aranjez.

VLAD DEM

Leave a comment