Foamea continuă de bani

Cernobîl este unul dintre cele mai mari dezastre nucleare ale lumii, care a dus la pierderea a sute de vieți. Alte milioane de oameni s-au îmbolnăvit din cauza radiațiilor extraordinar de puternice.

După explozia reactorului, norul de fum a trimis în atmosferă  echivalentul a 400 de bombe nucleare. După două zile, dezastrul nuclear a fost evitat, reușind să se stingă focul cu nisip și brom, iar un dezastru care putea distruge toată Europa a fost evitat.

Nepăsarea și lăcomia ucid. Vreau să spun faptul că dezastrul acesta nuclear putea fi evitat, deoarece centrala nucleară funcționează pe principiul motorului cu aburi. Uraniul încălzește apa, iar aburii rezultați învârt o paletă, formându-se energie.

Problema aceasta și a altor reactoare RBMK era că barele de control folosite pentru a stabiliza uraniul în situații critice nu au fost proiectate bine. Acest lucru se putea evita, nu ar fi fost nepăsarea și lăcomia politicienilor din acea vreme, foamea continuă de bani.

După acest dezastru, orașul Pripyat a fost evacuat, oamenii trimiși în carantină, iar Pripyat a devenit un oraș-fantomă: de la 50.000 de locuitori a ajuns la 0, la ultimul recensământ, în anul 2013.

Dezastrul de la Cernobîl s-a lăsat cu decesul a 5.000 de soldați, voluntari și oameni care au ajutat la oprirea dezastrului cu riscul vieții lor, toți acești oameni murind într-o săptămână. Alte 9 milioane de oameni s-au îmbolnăvit. Încontinu se nasc copii cu probleme în toată lumea, pentru că urmaşii celor afectaţi de dezastru au avut familii ai căror copii s-au născut cu probleme mari de sănătate.

Un alt Cernobîl ar putea fi prezent oricând, deoarece garanția unei centrale nucleare a trecut de 30 de ani. Este posibil un alt Cernobîl, dar acum s-au luat măsuri de securitate mult mai mari, dar niciodată nu se știe unde poate apărea o greşeală umană.

Dacă va mai exista un alt Cernobîl, acesta va fi mult mai mare și va distruge lumea.

Oare nu e prea mare riscul în obținerea energiei din centralele nucleare?

RAREŞ BREDEAN

RAREŞ BREDEAN

RAREŞ BREDEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: