Poster Child

Greta Thunberg este o activistă de mediu suedeză, în vârstă de 16 ani, care în ultimul an a devenit o figură proeminentă, prin discursurile ei despre încălzirea globală şi schimbările climatice.

image1

ANTONIA TĂŞNADE

In 2018, Time a numit-o pe Greta ca fiind unul dintre cei 25 cei mai influenti adolescenti ai planetei, in 2019 unul dintre cei 100 cei mai influenti oameni ai anului, iar cu ocazia Zilei internationale a femeii, în 2019, ea a fost proclamata cea mai importanta femeie a anului in Suedia.

Ea este nominalizata anul acesta la Premiul Nobel pentru Pace si ar putea deveni cea mai tanara persoana care castiga acest premiu.

Dupa cum singura o spune, sufera de sindromul Asperger, pe care o numeste „super-puterea” ei, dar si de tulburare obsesiv-compulsiva si mutism selectiv.

Provine dintr-o familie de artisti, mama ei fiind cantareata de opera, tatal ei autor, bunicul actor si regizor, iar o ruda indepartata a acesteia este Olof Thunberg, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.

Consumul de carne si de produse de orgine animala este unul din principalii factori ai incalzirii globale, astfel ca ea este vegana si a renuntat chiar si la zborurile cu avionul , refuzand si un premiu, deoarece finalistii ar fi trebuit sa zboare la Stockholm.

Cum a inceput totul?

La 20 august 2018, fiind in clasa a IX-a, a decis sa nu mearga la scoala pana la alegerile generale din Suedia, dupa valul de caldura si de incendii, solicitand guvernului sa reduca emisiile de carbon in conformitate cu Acordul de la Paris.

A protestat in fiecare zi in fata Parlamentului in timpul orelor de curs, iar dupa alegeri a continuat greva doar in ziua de vineri, atragand atentia intregii lumi.

In decembrie 2018, peste 20.000 de elevi au facut greve in cel putin 270 de orase in lume.

Vinerea trecuta, peste 4 milioane de oameni au iesit in strada si au protestat in peste 163 de tari, acesta devenind cel mai mare protest climatic din istorie.

Si in capitala tarii noastre a avut loc un protest unde au participat aproximativ 1000 de persoane, un numar relativ mic, dar toate au un inceput.

Cum adevarul intotdeauna doare, ea este tinta multor oameni care fac comentarii rautacioase la adresa ei, inclusiv la un post national de televiziune (Fox News) unde au spus despre ea ca este „un copil suedez bolnav psihic care este exploatat de parinti si de stanga internationala”.

Lunea trecută a avut loc summit-ul pe teme de clima organizat de ONU la New York, unde a avut un discurs incendiar, in care a criticat atitudinea liderilor lumii. La acest summit si-a facut aparitia si presedintele Trump care intial a anuntat ca nu va participa, el fiind cunoscut pentru scepticismul legat de notiunea de schimbari climatice provocate de oameni, iar administratia sa a refuzat sa faca din acest subiect o prioritate, tinand cont ca SUA a pus mai mult CO2 in atmosfera pamantului decat orice alta tara. Mai tarziu, acesta a luat-o peste picior intr-o postare pe Twitter: „Pare sa fie o fată foarte fericită, pe care o asteapta un viitor stralucit si minunat. Ma bucur sa vad asta”.

Greta, impreuna cu alti 15 tineri activisti, a intentat un proces impotriva Frantei, Germaniei, Braziliei, Turciei si Argentiniei, care le-au violat drepturile de copii, aceste ţări fiind parte din Conventia Drepturilor Copilului, un tratat semnat de zeci de natiuni in urma cu 30 de ani.

Trebuie sa ne dam seama de gravitatea situatiei si sa actionam cat mai avem timp – desigur, trebuie si fapte, pentru ca protestele nu sunt de ajuns.

Greta este un exemplu minunat de voinţă şi ar trebui s-o susţinem şi să-i urmăm exemplul, pentru că o adolescentă de 16 ani nu poate salva singură planeta.

ANTONIA TĂŞNADE

One comment

  1. Apara-ne Doamne e tâmpiti!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: