ANDREEA & ANTONIA: Fascinaţi de electricitate

Vă prezentăm partea a doua a interviului pe care ni l-a acordat dna prof. Monica Ghiocel, care predă din septembrie fizică la şcoala noastră.

image1

Prof. Monica Ghiocel, alături de subsemnatele, Antonia Ghimeş şi Andreea Gherle

Cât de pasionaţi sunt elevii de această disciplină? Şi ce întreprindeţi ca s-o faceţi mai atractivă?

Prof. MONICA GHIOCEL: O bună parte din elevi sunt speriaţi, chiar îngroziţi, de aceasta materie si in principal de problemele de fizica pe care le rezolva la clasa. Insa, daca se ofera o buna explicatie a modului de rezolvare, corelat cu un minim de atentie din partea elevului, rezolvarea acestor probleme „grele” de fizica devine o joaca.

Pe langa o buna explicatie, este necesară si oferirea unor exemple din viata de zi cu zi, pentru o mai buna intelegere a fenomenelor fizice.

Fac mai atractiva aceasta disciplina provocandu-i pe elevi cu o intrebare la inceputul orei. Pe parcurusul lectiilor nu le ofer de la inceput explicatia, pentru fenomenul supus discutiei, ci doar ii ajut sa o gaseasca singuri.

Totodata, incerc sa fac ora mai atractiva oferind demostratii si realizand experimente la clasa, in limita materialului didactic si a timpului avut la dispozitie.

 

Cum aduceţi practica în teorie? Se mai fac experimente concrete în timpul orelor?

Prof. MONICA GHIOCEL: Încerc sa imbin practica cu teoria prezetand si realizand diferite experimente cu materialele didactice pe care le am la indemana. Datorita faptului ca laboratoarele sunt slab dotate, nu este usor sa faci experimente la clasa, dar cu putina imaginatie se pot dezvolta multe deprinderi practice.

 

Care capitol al fizicii îl consideră elevii cel mai interesant? Şi în ce fel îl leagă de viaţă?

Prof. MONICA GHIOCEL: Cel mai apreciat capitol, mai ales de elevii mai mici, este cel de electricitate, acestia fiind impresionati de modul de alcatuire si functionarea unui circuit electric. Acestia sunt atrasi de modul de asamblare a componentelor care alcatuiesc circuitul electric, implicandu-se in mod direct in obtinerea rezultatului final, si anume circuitul electic.

 

Povestiţi-ne o întâmplare care v-a marcat, cu elevi sau profesori.

Prof. MONICA GHIOCEL: O intamplare care mi-a ramas in minte a fost in primul an de invatamant, venita din partea unor elevi din clasa a VI-a, care in semn de pretuire au impodobit clasa si catedra cu flori. Am fost surprinsa sa vad cat de mult ma apreciaza si cat ma iubesc, si nu numai datorita florilor pregatite, dar si datorita modului in care ma priveau.

 

În prezent circula diverse teorii contradictorii, cum ar fi aselenizarea. Vă rugam vorbiţi-ne despre una dintre controversele contemporane şi spuneţi-ne opinia dvs. despre aceasta.

Prof. MONICA GHIOCEL: Multi oameni cred ca aselenizarea a fost o minciuna, totul pornind de la cartea americanului Bill Kaysing, cu titlul Noi nu am fost niciodata pe luna.

Multi oameni au crezut in controversele absurde mentionate in carte, insa Kaysing nu a fost om de stiinta, tehnician sau inginer, pentru a putea prezenta asa-zisele dovezi potrivit carora aselenizarile nu ar fi reale, ci a fost doar un simplu scriitor. Dovezile aduse de cei care nu cred in aselenizare au fost explicate de oamenii de stiinta, acestia din urma infirmandu-le pe toate. Nu exista dovezi clare care sa sustina aceste teorii ale conspiratiei.

image0

Sursă foto: arhiva personală Andreea Gherle

Vă rugăm în final un mesaj pentru comunitatea elevilor şi profesorilor din Ghibu.

Prof. MONICA GHIOCEL: Le doresc elevilor multa putere de munca si sa aiba mereu incredere in ei insisi. Sa fie onesti cu ei si cu ceilalti.

Totodata, ii sfatuiesc sa aiba mereu spiritul tanar si sa isi traiasca frumos viata.

Domnilor profesori le doresc multa sanatate, rabdare si realizari frumoase in anii lor la catedra. Sa ramana alaturi de copii multi ani inainte, sa aiba putere sa transforme mintile copiilor in adevarate nestemate care vor imbogati viitorul.

au consemnat ANDREEA GHERLE şi ANTONIA GHEMIŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: