LĂCRIMIOARA & EMILIA: 1001 de nopți în Cetatea Oradea

În această vară, pe data de 1 august, în oraşul nostru, mai exact în Cetatea Oradea, s-a desfăşurat a doua ediție a festivalului turcesc Anatolia Food Fest.

turc01

Foto: arhiva personală Lăcrimioara Şandro

În cele cinci zile de festival, orădenii au avut ocazia sa se bucure de renumita bucătărie turcească, tonetele întinzându-se pe zeci de metri.

Câteva dintre aceste delicatese au fost: șiș kebab, suberek, plăcinte gozleme, baclava, rahat turcesc si multe altele.

Vizitatorii au avut posibilitatea de a invata secretele artelor orientale in cadrul atelierelor de caligrafie, arta decorarii cu henna, aceștia putând comercializa preparate culinare tradiționale, ingrediente, cafea, ceaiul specific Turciei, bijuterii și tricouri accesorizate personal.

Organizatorii acestui festival și-au propus să promoveze cultura turcă, prin ceea ce este specific acestui popor: ospitalitatea turceasca, arta tradițională, folclorul si arta gastronomică.

Cele trei principii prin care a fost conceput festivalul sunt: sa consolideze prietenia româno-turcă, sa deschida drumul spre un dialog intercultural si sa creeze punți de legătură între cetățile celor două țări, în ciuda trecutului.

În plus, pe lângă preparate gustoase, aceștia ne-au mai surprins si cu socializarea si cantecele in limba română. Majoritatea vânzătorilor știau româneşte, iar Fanfara Otomană a fost surpriza publicului, deoarece au cântat melodii de cătănie in limba româna.

Aceștia ne-au mai surprins şi cu derviși rotitori – un dans specific turcilor, dansat de doi adolescenți, care, in timpul dansului, executau diferite semne cu mâinile, prin care se spune că lăsau ca spiritele sa intre in ei, neavând voie nimeni sa aplaude până la sfarsitul dansului, pentru a nu rupe aceasta legătură divină.

Toate surprizele oferite – dansuri turcesti, melodii turcesti, balet, mâncarea și tradițiile frumoase turceşti – ne-au făcut să ne dorim o revenire cât mai curând a festivalului turcesc.

LĂCRIMIOARA ŞANDRO, EMILIA SEICHE

LĂCRIMIOARA ŞANDRO si EMILIA SEICHEjpeg

LĂCRIMIOARA ŞANDRO şi EMILIA SEICHE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: