DENISA BONTOŞ: Totul despre zumba

Iulia este în vârstă de 16 ani şi practică zumba de trei ani.

image003.jpg

„Ma duc întotdeauna cu drag la fiecare oră de zumba”, ne spune Iulia.

Ce te-a determinat să alegi zumba?

IULIA: Zumba este un program fitness, o ora cardio, in care miscarile din aerobicul clasic se imbina cu miscarile predominant latino, dar si hip hop, merengue, cumbia, reggaeton, salsa.

Factorul care m- a determinat sa aleg zumba in locul altor ore din program precum step aerobic, HIIT sau tae bo este atmosfera care se creeaza la clasa: imaginati-va cum ar fi sa aveti trei ore pe saptamana in care sa puteti dansa, canta, urla, simti bine, fara ca cineva sa zica: Ce e cu tine?

Desigur ca totul depinde de antrenoarea de la clasa care ti poate transmite o energie pozitiva si poate sa faca din clasa o petrecere.

 

Cine poate participa la orele de zumba?

IULIA: Fie copil, fie adolescent, adult sau chiar si bunic, fiecare persoana poate participa la această ora, intrucat exista pentru fiecare categorie de varsta in parte un tip de specializare: Zumba Kids, Zumba Classic si Zumba Gold.

Pe langa acestea, mai sunt si alte ramuri: Strongby Zumba care implica un antrenament intens, Zumba Toning, adica cu gantere, Aqua Zumba etc.

 

Care sunt avantajele pe care le aduce acest sport?

IULIA: Desi multa lume considera zumba un sport hibrid, cu mai putine beneficii spre deosebire de alte sporturi, zumba este recomandat de specialisti tocmai pentru numeroasele beneficii atat asupra fizicului, cat si psihicului celor care il practica.

Miscarile zumba solicita si pun in miscare toate grupele de muschi, modeland si tonifinand corpul. In acelasi timp, acesta actioneaza precum exercitiile cardio, solicitandu-ti inima si imbunatatindu-ti sistemul cardio-vascular. În timpul unei sedinte, se poate ajunge la arderea de la 700 pana la 1.000 de calorii.

 

Cum trebuie să fii îmbracat la orele de zumba?

IULIA: La o ora de zumba nu trebuie sa aduci multe cu tine: un maieu, colanti/pantaloni, o pereche de adidasi inalti, care sa iti tina glezna, si o sticla mare cu apa, pentru ca apa este esentiala la clasa.

 

Ce înseamnă zumba pentru tine?

IULIA: Zumba pentru mine a devenit o dependenta. Reprezinta o gura de aer, o relaxare, o iesire din tot stresul adunat pe parcursul zilei . Nu am simtit niciodata ora ca fiind o greutate sau ceva ce ar trebui sa fac, dar nu am chef sau nu vreau sa fac. Ma duc intotdeauna cu drag la fiecare ora, ba chiar o astept cu nerabdare, iar cand sunt intr o stare proasta sau nu ma simt confortabil, aleg sa merg la zumba, pentru ca ma scoate complet din starea respectiva

Imi place atat de mult tot ce tine de acest sport, toate specializarile, toate miscarile, tot ce inseamna zumba incat pe viitor planuiesc sa devin si eu instructor ca sa pot trasmite mai departe, altora ca mine, energie si optimism.

 

Ce se face mai exact într-o clasă de zumba?

IULIA: O sedinta dureaza in medie o ora si cuprinde partea de incalzire numita warm-up: un remix de 5-7 minute, antrenamentul propriu-zis, 45 de minute, care se face pe diverse ritmuri, predominant latino, iar in final, partea de relaxare- stretching, timp de aproximativ 5 minute. Miscarile efectuate sunt simple si usor de urmarit chiar si de cei „anti-talent” in ceea ce priveste dansul.

Desigur ca in prima clasa totul va parea un haos pentru ca dureaza doua-trei ore pana cand te obisnuiesti cu semnele pe care le face instructorul, dar nu trebuie sa fii descurajat, pentru ca se prind foarte usor miscarile.

a consemnat DENISA BONTOŞ

image001

DENISA BONTOŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: