NATALIA CHIŞ: Un supraviețuitor al Holocaustului. Plus AUDIO

O carte recent citită care m-a impresionat profund este Un băiat pe lista lui Schindler, scrisă de Leon Leyson, împreună cu Marilyn J. Harran, profesoară și director fondator al Centrului Rodgers pentru Educația despre Holocaust, și Elisabeth B. Leyson, soția lui Leon.

Aceasta este singura carte de memorii publicată vreodată de un copil supraviețuitor de pe Lista lui Schindler, structurată în zece capitole, împreună cu un prolog și un epilog.

Cartea a fost publicată în anul 2014 și prezintă în 240 de pagini experiența terifiantă prin care a trebuit să treacă autorul, care în perioada respectivă avea 10 ani, în timpul celui de-al doilea război mondial, când naziștii au invadat Polonia.

Leib Lejzon, cunoscut acum sub numele de Leon Leyson, s-a născut la Narewka, un sat din nord-estul Poloniei.

Începutul cărții rememorează amintirile frumoase din primii ani ai copilăriei lui Leon din Narewka, unde trăia împreună cu părinții, Chanah și Moshe, frații (Hershel, Tsalig şi David) și sora lui, Pesza.

La vârsta de opt ani, datorită slujbei pe care o avea tatăl lui, Moshe, se va muta în Krakovia, unde se va bucura timp de doi ani de istoria orașului cosmopolit.

După ce naziștii au invadat Polonia în septembrie 1939, familia lui a fost forțată să se mute într-un ghetou din Krakovia, urmând, în martie 1943, să fie obligați să meargă în lagărul de muncă Plaszow.

Leon a simțit ororile războiului din plin, iar mintea și sufletul i s-au umplut de teamă și nesiguranță, în timp ce stomacul îi cerea flămând de mâncare.

În acest timp se gândea numai la supraviețuire și avea în el frica zilei de mâine.

Datorită lui Oskar Schindler,un ofițer german, Leon și o parte din familia acestuia, fără Hershel și Tsalig, împreună cu alți 1.200 de evrei, au supraviețuit sadismului naziștilor.

Acțiunea s-a concentrat în jurul lui Oskar Schindler. Deși nu apare des în cadru, autorul se asigură de fiecare dată prin cuvintele sale că-și exprimă respectul și recunoștința față de acest bărbat, care pentru el a devenit un erou.

Din carte aflăm că, după război, Leon şi părinţii săi au mai stat trei ani într-o tabără pentru deportaţi, după care s-au mutat în Statele Unite ale Americii.

În California, Leon a învăţat engleza, a lucrat ca muncitor în diverse fabrici şi a făcut cursuri de comerţ, înainte să fie înrolat în armată, în 1951. După serviciul militar, şi-a luat diploma în Educaţie şi a fost profesor de liceu timp de 39 de ani.

Acesta nu a uitat niciodată atrocităţile războiului şi bunătatea lui Oskar Schindler. Abia din 1990 a avut însă putere să vorbească despre copilăria sa în Polonia.

image001

Foto: NATALIA CHIŞ

Dacă vreți să aflați mai multe despre ororile din Polonia celui de al doilea război mondial, privite prin ochii unui copil speriat, vă recomand să citiți această carte.

Cartea a apărut la Editura Rao, costă 21,24 lei şi poate fi cumparată de pe www.libris.ro

NATALIA CHIŞ

image002

NATALIA CHIŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: