MELISA ŞTIOP: Origini

Alexandru Lascu, elev în clasa a X-a C a liceului nostru, este pasionat de poezie.  Acesta a acceptat să ne dezvăluie printr-un interviu câte ceva despre pasiunea lui de a scrie poezii, care a început încă de la o vârstă fragedă.

ALEX LASCU

ALEXANDRU LASCU

De când ai început să scrii poezii?

ALEX: Prima dată când am scris a fost la vârsta de 9-10 ani, a fost o mini-poezie destinată unei foste colege de clasă. Eram mic, iar în momentul respectiv nu mă interesa poezia, universul meu se învârtea în jurul altor lucruri.

 

Ce te-a determinat să scrii poezii?

ALEX: Nu eram conştient de importanţa poeziei pe vremea aia, dar pasiunea pentru integrame parcă a anticipat ce avea să urmeze mai târziu.

 

Ce a declanşat revenirea ta la a scrie poezii?

ALEX: Revenirea la scris a venit odată cu proiectul Pro Peţa, demarat acum aproape trei ani de doamna profesoară de chimie Mirela Ardelean şi elevii  ei, Andrei Oros şi Raul Ştefan-Pantiş, având ca scop tragerea unui semnal de alarmă cu privire la poluarea Peţei.

Doamna profesoară a organizat un concurs de poezie despre pârâu. Eu am compus o poezie, dar concursul de poezie nu s-a mai ţinut, din lipsa de participanţi. Am arătat totuşi poezia doamnei profesoare, iar dumneaei a rămas impresionată la vederea versurilor, fapt ce mi-a dat aripi.

 

Ce te-a influenţat să continui să scrii?

ALEX: Am continuat să scriu datorită unor sentimente neîmpărtăşite pentru fete şi dorinţei de a-mi  îmbunătăţi calitatea scrisului. Nereuşitele în plan sentimental s-au materializat pe hârtie, aceasta devenind confidenta mea. Prin scris am reuşit totodată să mă eliberez de sentimentele pe care le ţineam in mine şi să transform durerea aşa-zisului eşec în artă, în poezie.

De asemenea, prietenia cu Andrei Oros, actualmente în XII D, şi înscrierea în Cenaclul internaţional „Prietenii Poeziei” m-au ajutat enorm în a continua să scriu. Cu ajutorul întâlnirilor din cadrul cenaclului, am realizat că în jurul nostru există un adevărat izvor de inspiraţie la îndemâna noastra . Trebuie doar ca noi să-l vedem.

 

Ce înseamnă poezia pentru tine?

ALEX: Tot scriind, am descoperit că poezia nu este numai o destăinuire, poezia este arta vindecării sufletului, prin poezie omul îşi poate coase rănile deschise ale sufletului, regăsindu-se pe sine.

 

Cine te-a ajutat din punct de vedere profesional?

ALEX: Anul trecut şcolar am participat la prima întâlnire a Cenaclului internaţional „Prietenii Poeziei”, unde l-am întâlnit pe fondatorul acestuia, Ionuţ Caragea, cu care am colaborat pe urmă şi care şi-a exprimat opinia despre creaţiile mele, spunându-mi ce trebuie îmbunătăţit. De asemenea, un ajutor important a fost şi domnul Popoviciu.

 

Când va avea loc lansarea primului volum de poezii?

ALEX: Lansarea primului meu volum de poezii, intitulat E o lume între noi, va avea loc joi, 9 mai, la ora 16:30 la Biblioteca Judeţeană, în sala Amfiteatru , unde vă învit să fiţi alături de mine. Intenţionez să fac şi o lansare în cadrul liceului nostru.

Revenim curând cu detalii suplimentare despre lansarea volumului lui Alex.

a consemnat MELISA ŞTIOP

ana stiop

Ana Melisa Ştiop

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: