Un altfel de meci – debate

A fost una dintre cele mai interesante activităţi desfăşurate în cadrul proiectului antidrog, în care noi, echipa de proiect antidrog, am avut ocazia să înfruntăm prin argumente temeinice,un fapt pe care îl considerăm o decadenţă socială, un element îngrijorător pentru societatea românească, privind creşterea numărului de consumatori de droguri.

image011

Sursă foto: arhiva personală Violeta Jăhăleanu

Realizată într-o sală de clasă, 18 IV 2019 începând de la orele 13, activitatea s-a desfăşurat sub forma unui meci de dezbateri în formatul Word Schools Style (WSS), în care 2 echipe de câte 3 elevi susţin (Guvernul), respectiv resping (Opoziţia) moţiunea propusă: Acest Parlament ar legaliza în România drogurile uşoare.

Dezbaterile sunt fără îndoială cea mai importantă formă de educaţie non-formală care îi ajută pe elevii de liceu să gândească şi nu să memoreze, să argumenteze şi nu să recite, să analizeze în loc să accepte. Dezbaterile sunt cea mai bună pastilă împotriva ignoranţei şi un mijloc de informare constantă despre cele mai importante evenimente din lume.

Dezbaterile sunt mijlocul perfect prin care societatea poate evolua în spiritul toleranţei, al spiritului civic participativ şi al inteligenței politice ce transcede circumstantele specifice din lume.

Şi dacă am vorbit despre ce sunt dezbaterile poate ar fi bine să vorbim şi despre ce nu sunt ele. Ele nu sunt o negociere comercială, ele nu sunt o discuţie la un pahar de bere, ele nu sunt discursuri similare cu cele ale politicienilor. Asta, deoarece cadrul este construit de aşa natură încât să permită vorbitorilor să discute într-un timp limită, într-un mod structurat şi interactiv, ele reprezintând mijlocul perfect prin care înveţi să accepţi că şi partenerul tău de discuţie are un punct de vedere la fel de valid ca şi tine. La fel cum filosofia încearcă să ne înveţe că deşi empirismul şi raţionalismul sunt două poziţii ideologice fundamental opuse ele rămân perfect valide împreună şi de sine stătătoare. Şi asta deoarece nu există adevăruri absolute sau păreri ce nu au o contra-părere.

Meciul a fost câştigat de echipa Opoziţiei, formată din Cora Andrada, Moga Nicola şi Covaci Adelina, din clasa a X-a A, din echipa Parlamentului făcând parte elevii Nistor Ionuţ, Denis Opriş şi Alex Bot din clasa a X-a C. Activitatea s-a desfăşurat în cadrul Clubului de dezbateri academice LOGO DEBATE care funcţionează în cadrul şcolii noastre (de 5 ani) cu statutul de Cerc extraşcolar săptămânal. Profesorii coordonatori sunt Sándor Lilla-Adél şi Andridan Edina, iar anul acesta şcolar avem 22 de elevi de liceu care frecventează Clubul.

Prof. Sándor Lilla-Adél

Prof. Violeta Jăhăleanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: