ŢIGAN & FILIMON: Muzică în scorburi de stejar

Chemare. A simți chemarea spre ceva, cum ar fi chemarea lemnului. Ce părere aveți?

fero01 bis

Sursă foto: arhiva personală Fero Egyed

Să te uiți la o bucată de lemn și să vezi cu totul altceva decât văd majoritatea oamenilor, să vezi esența şi – cel mai important – să poți să creezi ceva din bucata de lemn. Din mâinile tale să iasă un obiect care deseori scoate sunete şi cântă, spunându-ți povestea, istorioara lui.

Nu ar fi frumos?

Am fost foarte curioase să aflăm mai multe despre o astfel de chemare, iar datorită domnului Fero Egyed, am reușit să obținem câteva informații pe care ne-am decis să le împărtășim şi cu dumneavoastră.

Domnul Fero a început să practice acest meșteșugîn 2005, motivat de către pasiunea pentru arta populară.

Dânsul făurește instrumente muzicale din lemn, dar, spre surprinderea noastră, stăpânește şi arta muzicii, cântând la instrumente arhaice, cum ar fi drâmbă, buhai, tulnic, iar în cele din urmă,tobe.

Cum a învățat? La această întrebare este potrivit să redăm cuvintele sale exacte, întrucât vă vor transpune în povestea lui: „Am învățat autodidact. La început am mers la King Art să-mi cumpăr o tobă, dar era prea scumpă şi am zis că nu dau atâția bani pe ea. Toți prietenii mei cântau la chitară, aveam cinci prieteni şi cinci chitări, iar când mergeam toți în excursii, era puțin monoton, plictisitor să auzi doar chitara. Așa că m-am gândit că ar fi mult mai interesant dacă introducem şi o tobiță.

Într-o zi m-am dus la Finiş, în satul în care m-am născut, la unchiul meu, care era un meşter foarte priceput, se pricepea la de toate. Pe el l-am rugat să mă ajute să scobim o bucată de lemn. A fost foarte greu să facem prima tobă. Prima mea delniță cu care scobesc butucii de lemn am făcut-o din arc de ARO, foaie de arc de ARO. Am sculptat lemnul împreună cu acest unchi şi el a venit cu ideea cum să facem să putem scobi în interior, că teoria şi practica sunt lucruri diferite.

Şi cu prelucratul pielii tot așa a fost, pielea pentru tobă, mi-am lăsat intuiția să curgă şi așa am reușit să fac tobele.

Acest unchi m-a ajutat foarte mult, eu veneam cu ideea, el mă ajuta.

Mai apoi, de la an la an, am început să prind o mai mare pasiune şi drag de arta tradițională şi să confecționez instrumente mult mai diverse. După tobă, de exemplu, primul instrument a fost tulnicul.”

Domnul Fero îşi amintește cu drag de prima lui tobă făcută din butuc de lemn, cu scoarță. De unde ne-a dus cu vorba puțin mai departe şi am aflat că face două tipuri de tobe: cele cu scoarță (la care trebuie să prelucrezi lemnul până în februarie, pentru a nu intra mâzga în lemn, pentru că atunci se duce uşor scoarța) şi cele din răchită (răchita fiind un lemn care nu prea crapă, cel mai bine e să fie ținut undeva la umbră, de exemplu într-un pod, unde se va usca încet, fără crăpături).

Pentru a făuri un instrument, lemnul trece prin mai multe procese: se debitează lemnul, se scobește, se lasă la uscat o perioadă, iar între timp se pregătește pielea pentru tobe, care selasă la macerat.

Instrumentele și le expune la diferite târguri de meșteri, care se țin în toată țara.

Domnul Fero este singurul din țară care mai confecționează buhai şi drâmbă. O parte din ele le vinde.

Familia domnului Fero, mărturisește acesta, s-a bucurat foarte mult când s-a apucat de sculptat, mai ales pentru că înainte cânta în trupe rock, iar acum vedeau cum luau naștere din mâinile sale diverse instrumente. Crea.

Dar asta nu a însemnat că a renunțat la pasiunea pentru rock, continuând să activeze în trupa Nagual, cu care au participat la festivaluri din toată țara. În prezent au mai rar concerte.

Dânsul a împărtășit cu noi şi calitățile necesare pentru a deveni sculptor. Precum am evidențiat şi la început, să ai tragere spre arta lemnului, să simți chemarea acestuia. Dacă începi să vezi diferite obiecte în lemn, atunci trebuie neapărat să te apuci de acest meșteșug.

Spre încheiere, meşterul Fero mărturisește ce înseamnă acest meșteșug pentru el: „Este foarte liniștitor, sculptura îți aduce relaxare. Cred că creația în sine are acest efect asupra noastră. Te relaxează atât de tare încât de duce într-o altă lume, într-o altă galaxie. Fiecare proces este frumos. Este plăcut şi relaxant să lucrezi cu lemnul.”

DALIA ŢIGAN, ANDREEA FILIMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: