Interviu cu Florica Ruja (II): „Să păstraţi nealterate valorile româneşti!” Plus VIDEO

Vă prezentăm partea  a doua a interviului pe care ni l-a acordat Doamna Florica Ruja, în exclusivitate.

florica rija alex david

Doamna Florica Ruja, alături de subsemnatul. Sursă foto: arhiva personală Alex David

În prezent la ce ansamblu activaţi? Pe lângă faptul că sunteţi solistă, mai îndrumaţi şi alte generaţii de cântăreţi?

FLORICA RUJA: Activez in continuare, începand din anul 1985, la cel mai longeviv ansamblu din judetul nostru, 55 de ani de activitate, si anume Ansamblul Folcloric Nuntaşii Bihorului din Oradea. Fac parte din conducerea ansamblului si ma ocup de promovarea tinerilor solisti.

Astfel, de cativa ani coordonez Grupul Folcloric Nuntaşii Bihorului – Juniori, de pe langa ansamblul Folcloric Nuntaşii Bihorului, grup cu care am avut multe realizari.

Şi nu ne oprim aici.

Asa cum am precizat, sunt membra a acestui ansamblu „de numai” 34 de ani, iar in conducerea acestuia să tot fie mai bine de 20 de ani.

 

Minunatele costume pe care le aveţi le confecţionaţi dumneavoastră sau le-aţi primit?

FLORICA RUJA: Costumele mele sunt autentice si foarte vechi, le-am achizitionat de la diferite persoane, iar cel mai vechi mi l-a daruit o buna prietena, Maria Blaga, din Remeti si are peste 100 de ani. Maria este sotia cunoscutului scriitor si profesor domnul Miron Blaga, care a scris impreuna cu domnul Ioan Degau, minunatele carti despre folclor si artisti din Bihor, in trei volume, si anume Cântecul de după cântec, in care alaturi de colegi dragi de cantec, apar si eu si bineinteles si Ansamblul Folcloric Nuntaşii Bihorului.

Pe langa costumele vechi, am si cateva confectionate de mine din panzeturi pe care le-a ţesut măicuţa mea.

Cu ajutorul doamnei croitorese Maria Stănescu, mama cunoscutei interprete Mariana Stănescu, le-am transformat in costume populare si le port cu multa placere, pentru că, purtandu-le, ma simt foarte aproape de maicuta mea draga.

 

Câte piese aveţi înregistrate şi de unde aţi cules cântecele? Ce zonă folclorică  reprezentaţi?

FLORICA RUJA: De-a lungul carierei mele am inregistrat 89 de cantece din folclorul autentic bihorean, 10 romante si cantece de petrecere, 20 de colinde si trei pricesne, una solo si două recent cu grupul folcloric Nuntaşii Bihorului – Juniori.

Am mai inregistrat impreuna cu grupul trei cantece de folclor, o colinda si un cantec patriotic – la toate textele imi apartin, la fel si melodiile.

Eu reprezint zona Barcaului. Cantecele, unele le-am cules din zona mea, altele din zona Aleşdului, iar la texte am contribuit si eu in mare parte, cautand in culegeri de folclor si trecandu-le prin filtrul meu.

Melodiile le-am auzit la nunti, petreceri, instrumentisti, le-am inregistrat si asa mi-am creat propriul repertoriu.

 

Ce planuri de viitor aveţi în domeniul artistic?

FLORICA RUJA: Planuri am multe, numai sa le pot realiza. Vreau sa mai inregistrez cateva cantece frumoase, cateva pricesne, sa ma ocup in continuare de indrumarea tinerilor solisti din grupul folcloric Nuntaşii Bihorului -Juniori. Sa realizam impreuna cu ansamblul folcloric Nuntaşii Bihorului multe spectacole reusite, asa cum a fost cel mai recent, din 7 martie a.c.

Sa reusim sa efectuam si anul acesta turnee in strainatate; avem invitatii pentru Spania, Macedonia, Italia.

Sa imbunatatim repertoriul atat la solisti, cat si la dansatorii ansamblului.

 

În viitorul apropiat unde vă putem vedea?

FLORICA RUJA: În viitorul apropiat pot fi vazuta la televiziunile din ţară: Etno TV, Favorit TV, Agro TV, Hora TV, pot fi ascultata zilnic la Radio Favorit, aici pe plan local, sau Radio Timisoara, Antena Satelor, Radio Târgu Mureş şi Radio Vacanta Constanta.

florica ruija

Sursă foto: arhiva personală Florica Ruja

Vă rugăm să ne daţi un sfat pentru tânăra generaţie de artişti care vin din urmă.

FLORICA RUJA: La solicitarea ta de a da un sfat tinerilor solisti de folclor, am sa spun doar atat: Sa fiti seriosi, sa munciti mult, sa imbracati costumul autentic din zona pe care o reprezentati, sa va alegeti repertoriul autentic, sa luati in considerare numai lucruri bune, vazute sau auzite de la solistii consacrati, si sa pastrati nealterate valorile si traditiile noastre românesti.

Doamne-ajută!

Îi mulţumim Doamnei Florica Ruja pentru timpul acordat si pentru amabilitatea  de a ne răspunde întrebărilor.

au consemnat ALEX DAVID şi DARIUS NICOLAE

nicolae darius si alex david

Darius Nicolae şi Alexandru David

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: