HODIŞAN & BAN: Oameni care-şi câştigă pâinea cu pumnii (II)

Codita “The Beast” Alexandru, campion international la judo, campion mondial la kempo şi campion european la MMA, a acceptat cu amabilitate să ne răspunda la câteva întrebări. Iată interviul pe care ni l-a acordat.

Cum a venit pasiunea ta pentru acest sport?

Codita “The Beast” Alexandru: Nu a fost deloc pasiune; dupa opt ani de judo am dat de libertate mic fiind si voiam sa am mai mult timp liber. Parintii nu m-au lasat sa pierd vremea, spunandu-mi sa ma orientez spre un alt sport. Am ales MMA pentru ca speram sa nu ma lase, fiind un sport mult prea dur. M-au lasat cu exceptia de a participa la competitii, de la „nu te bate” la campion mondial e drum lung.

 

 

Părinţii tăi au fost mereu de acord cu asta?

Codita “The Beast” Alexandru: Parintii mei au fost cei mai mari sustinatori, mama desi nu a fost prezenta la niciun meci pentru ca nu ma putea vedea in timpul luptei, a facut tot sa ma pot antrena. Tatal meu a fost prezent oriunde alaturi de mine, a fost managerul si 90% din echipa mea pana sa ma lansez.

 

 

De la ce vârstă practici lupte?

Codita “The Beast” Alexandru: Am inceput de la 7 ani, am practicat opt ani judo, ca apoi sa ma reprofilez in MMA timp de cinci ani.

 

 

Te-au ajutat vreodată în viaţa de zi cu zi sporturile respective?

Codita “The Beast” Alexandru: Sportul m-a format. Sunt diferit faţă de 99% din generaţia mea. M-a trecut prin toate starile posibile, fiind capabil sa fiu calm in orice situatie si sa nu ma mai suprinda absolut nimic. Daca te referi strict la „bătaie”, da, am reusit de cateva ori sa aplanez conflicte fără sa imi lovesc agresorul. Trebuie sa ocolesti orice tip de violenta pe strada. O zic eu, care toata viata m-am batut: violenta nu e buna!

 

 

De ce recomanzi lumii să se apuce de acest sport?

Codita “The Beast” Alexandru: Recomand ca lumea sa se apuce de acest sport in primul rand pentru calitatile psihice pe care le vor dobandi, abia apoi si cele motrice. Datorita acestui sport ma simt invincibil mental si nu cred ca exista vreo situatie in care sa fiu speriat sau depasit.

 

„Trebuie

să ocoleşti

orice tip

de violenţă

pe stradă”

 

Ai reuşit să te întreţii din gale?

Codita “The Beast” Alexandru: O sa iti raspund sincer: inceputul e cel mai greu. Daca nu erau ai mei sa ma ajute, probabil muream de foame. E greu sa ai suplimente, mancare buna… terapeut. O pregatire pentru un meci te duce la 1.500€, bursa ta de meci la inceput abia atinge 1.000€. Inainte sa ma las de lupte, eram la un prag destul de inalt, insa eram la limita cu banii si atunci. Tot ce culegi din munca titanica e satisfactia emotionala, nimic material.

 

 

E mult de muncă la pregătirile pentru gală?

Codita “The Beast” Alexandru: Daca e mult de munca? In primul rand fiecare luptator trebuie sa isi mentina categoria. Intr-o luna trebuie sa slabesti intre 8-12 kg. Aveam 11 antrenamente pe saptamana, cu o dieta stricta, ce ma seca de energie. Antrenamentele sunt extrem de grele, ajungi in momente in care te doare tot corpul, urechile iti surzesc si tot ce auzi este haosul din inima ta. Am plans! Da, am plans de 100 de ori in timpul antrenamentelor si nu mai puteam sa ma ridic de jos. Crezi ca 1.000 € merita efortul asta? Nu!

 

 

După lupte serioase, cât timp îţi ia să te pui din nou pe picioare?

Codita “The Beast” Alexandru: Dupa o lupta serioasa in care adversarul e la acelasi nivel cu tine, iti ia o saptamana sa poti sa mergi fara ajutor. Ai tibiile facute praf. Abia dupa o luna si putin te poti duce la antrenament sa te misti usurel, pentru ca poate peste 2-3 luni vine un alt meci. Asta e un caz bun, in alte cazuri te poti accidenta (50% e sansa sa te accidentezi rău) si ai pauză 3-6 luni.

au consemnat DRAGOŞ HODIŞAN şi VLAD BAN

dragos hodisan vlad banjpg

VLAD BAN şi DRAGOŞ HODIŞAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: