FĂŞIE & ŞENDRUŢIU: Colecţionează costume populare (II)

Bianca-Diana Popa este elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte Oradea, la canto popular. Aceasta este nu doar cântăreață de muzica populară, ci şi de pop.

bianca diana popa

BIANCA DIANA POPA

Bihoreanca ne povesteşte că talentul său muzical a prins viață din copilărie. Încă de la vârsta fragedă de 7 ani aceasta a început să îi uimeasca pe apropiați cu vocea sa.

Mama Biancăi, observând acest fapt, a hotărât să-şi înscrie fiica la Palatul Copiilor la canto, muzică usoară.

Prin perioada clasei a VI-a, notând faptul că la concursuri aceasta se poziționa de nenumărate ori pe locul I şi căpătând o mulțime de trofee, s-a transferat la Liceul de Arte.

Datorită faptului că în clasele gimnaziale la Liceul de Arte se studiază la muzica doar instrumente (canto facandu-se doar din clasa a IX-a), aceasta a hotărât să încerce un instrument de suflat care sa îi dezvolte capacitatea pulmonara, actiune care sa o ajute ulterior la canto.

„Cand m-am transferat, nu aveam nicio cunostință in muzica, cantam doar dupa ureche. Mi-a fost destul de greu la inceput sa invat teoria muzicii, asta fiind o materie de baza in muzică”.

Ca instrument principal a ales clarinetul, iar obligatoriu, pe lânga instrumentul principal, toti cei de la muzica studiază pianul ca instrument secundar. Cu domnul Lucian Florin Bonțu a studiat clarinetul in clasa a VII-A si a VIII-A.

In clasa a IX-a a dat admiterea la canto muzica populara. Pana in clasa a IX-a a prins drag de instrumente si a incercat sa cante si la nai, autodidact in prima faza, iar apoi a mers la cateva ore la doamna Oana Lianu, sa aprofundeze anumite cunostinte.

A incercat sa invețe si alte instrumente, cum ar fi fluierul, chitara si cavalul, autodidact, iar la acordeon a avut putin ajutor din partea domnului profesor Adrian Bordeianu, care totodata este profesorul său de pian.

Aşa a ajuns sa cânte la şapte instrumente muzicale.

Ca profesoară de canto o are pe doamna Aurica Bonțu.

„Țin să mulțumesc fiecăruia in parte pentru multitudinea de cunostințe pe care le-am dobândit de la dânşii, fără de care nu as fi ajuns unde sunt acum”

Bianca este strâns legată de muzica populară, de folclorul românesc. „Folclorul este cel care m-a atins cel mai mult la suflet si de aici vine un prim hobby de-al meu: colectionatul costumelor populare. Am acasa in jur de 30 de costume din toate zonele folclorice ale tarii, am chiar si un cojoc din judetul Neamț care a fost facut in anul 1929. In viitor intentionez sa deschid un muzeu de costume populare. Pe langa aceasta pasiune, mai am multe talente si pot să mă mândresc cu asta. Cel principal, asa cum imi place mie să spun este muzica. Pe langa muzica, pictez, compun poezii, melodii si invat foarte bine. Pot sa spun ca pe semestrul I din clasa a XI-a (anul acesta) am media 9,90, ceea ce e remarcabil, din punctul meu de vedere”.

Puteți arunca o privire pe canalul de YouTube al Biancăi, Bianca Diana Popa, pentru a putea asculta melodiile sale.

CASIAN FĂŞIE, ROBERTO ŞENDRUŢIU

casian si roberto

CASIAN FĂȘIE și ROBERTO ȘENDRUȚIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: