Indiferenţa în faţa unei nedreptăţi te face complice!

Holocaustul a reprezentat una din ororile absolute ale istoriei. Ce poate fi mai dezumanizant decât uciderea în mod mecanic a milioane de oameni?

eva 01

Doamna Emilia Teszler, alături de Memorialul „Eva Heyman”. Sursă foto – Tikvah Oradea Facebook

Vizavi de acest subiect, am avut onoarea de a discuta cu doamna Emilia Teszler, preşedinta Asociaţiei Tikvah din Oradea.

Asociația Tikvah este o organizație non-profit, înființată în 2010 de familia unei supraviețuitoare a Holocaustului.

Asociația este membră în Association of Holocaust Organizations. Misiunea asociației, concretizată în activitatea pe care membrii o desfăşoară în proiectele la care au lucrat și la care lucrează, constă în contribuții la documentarea prezenței, vieții și contribuției evreilor în Oradea, care include și perioada Holocaustului, şi în crearea de materiale care pot fi folosite și ca resurse educaționale în școli,cu mesaje de respectare a drepturilor omului.

De-a lungul celor nouă ani de activitate, Asociaţia Tikvah a organizat nenumărate expoziţii, printre care se numără  „Eva Heyman, 1931 Oradea – 1944 Auschwitz”, „Amintirile unui Album” şi „Lumini în noapte – despre salvatori şi acţiuni de salvare în timpul Holocaustului” .

eva03

Sursă foto – Tikvah Oradea Facebook

Proiectul de suflet, cel pe care l-au avut în gând încă de la înfiinţarea asociaţiei, a fost Memorialul „Eva Heyman”, în amintirea copiilor evrei deportaţi din Oradea. Memorialul se află în Parcul Bălcescu, parcul – care la vremea aceea se numea Rhedey – din care au plecat trenurile cu deportaţii evrei. A fost un proiect la care s-a lucrat în regim de voluntariat pe parcursul a trei ani.

Din punctul de vedere al doamnei Emilia Teszler, important este să se cunoască nu doar perioada dramatică din istoria evreilor orădeni, ci să se cunoască în general istoria prezenţei lor în Oradea, de pildă când au apărut, ce viaţă au avut, cum au contribuit la dezvoltarea oraşului etc.

Cum să se realizeze acest lucru? De exemplu prin ore de istorie locală sau prin întâlniri cu membrii asociaţiei, întâlniri în care vor putea fi prezentate multe din aceste informaţii,  atât despre ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului cu evreii din Oradea, cât şi despre viaţa lor dinainte de Holocaust.

Rămâneţi cu ochii pe LOGO PAPER, pentru a afla câte ceva despre Eva Heyman, conform informaţiilor primite de la doamna Emilia Teszler.

MARIA PAŞCALĂU

MARIA PASCALAU

MARIA PAȘCALĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: