BIŢIŞ & REŞTEA: Ministrul Învățământului, pro mobil în şcoală

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a spus că nu este de acord cu interzicerea telefonului mobil în şcoli. Aceasta consideră că trebuie folosit de către elevi ca pe un instrument în procesul instructiv-educativ.

telefoane03

Foto; Ioana Biţiş

Aceasta a relatat o întâmplare pe care a trăit-o la Universitatea Politehnică, unde predă, când unul dintre studenți butona cu râvnă telefonul. Când i-a făcut observație studentului, ministrul a aflat că acesta îi urmărea cursul în versiunea online, fapt care a determinat-o să afirme: „Nu (nu ar trebui interzis telefonul mobil în şcoli-n.r.). Ar trebuie să găsim o modalitate să folosim telefonul ca pe un instrument în procesul instructiv-educativ, nu să-l interzic”.

Totodată, ministrul Educației  susţine că responsabilitatea de a verifica ce face copilul în spaţiul online este pe de-o parte a familiei, iar pe altă parte  a şcolii: „În primul rând, responsabilitatea aceasta cade pe familie şi părinte care trebuie să corecteze. (…) Mulţi copii îmi scriu pe pagina de Facebook, uneori folosind un limbaj nu tocmai adecvat vârstei pe care o au. Le răspund şi îi corectez”.

Iată câteva opinii despre această poziție a doamnei ministru, din partea unui elev și a unui profesor.

„Părerea mea estecă telefonul influențează prea mult elevii, îi distrage de la școală cu orice altceva, când elevii nu au chef de oră ar face orice altceva și când au telefonul sigur își găsesc ceva de făcut, însă daca nu îl au, în cele din urmă o s[ fie atenți. Poate că interzicere e prea mult spus, dar să fie un obiect necesar în procesul de educare e o scuza slabă. E un mijloc de copiere cu randament maxim. Cât ai telefonul la tine,  nu poți să îți educi creierul, pentru că el știe că orice ar avea nevoie poate să găsească pe Internet, deci de ce să se străduiască?”, spune un elev, care preferă să rămână anonim.

telefon02

Foto: Ioana Biţiş

„Consider că folosirea telefonului în școli are atât beneficii, cât și dezavantaje. În timpul orelor nu sunt de acord cu folosirea telefonului, numai în scop educativ, însă  în pauză elevii sunt liberi să îl folosească, poate intervin anumite probleme acasă și cum altfel să fie anunțați cât mai rapid?Totodată, un elev care își respectă profesorul nu va folosi telefonul”, ne-a declarat doamna profesoară de Limba şi literatura română  Corina Chiș.

IOANA BIŢIŞ, IOANA REŞTEA

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: