IVANCOV & KONYARI: Viața e un vis?

V-ați întrebat vreodată unde se poate vedea cu ochiul liber incongruenţa dintre gândire și fapte, precum și neconcordanțe între ideologii și acțiuni?

teatru

Foto: Cristina Ivancov

Teatrul absurd cuprinde o serie de lucrări scrise de dramaturgi americani și europeni, acesta avand ca și caracteristică dialogurile repetitive, fără sens, lipsite de secvențe dramatice, acestea creând o atmosferă suprarealistică sau onirica.

În spatele umorului și a mistificarii se afla o exigentă atitudine față de artă, teatrul absurd vorbind despre societate și om, caracteristicile cele mai răspandinte fiind incoerența si nonsensul.

O mare majoritate a oamenilor consideră teatrul absurd ca fiind o lucrare fără sens și fără logică, datorită cadrului pe care piesa de teatru îl prezintă, în cele mai multe, o lume simplistă cu obiecte grele care urmează să domine personajele, mai tarziu.

Pe data de 31 Ianuarie, la Teatrul Regina Maria, de la orele 19, piesa Cafeneaua Pirandello a prins viata cu ajutorul personajelor cuprinse într-o lume absurdă, chiar la granița dintre vis și realitate într-o cafenea de noapte parăsită. Bazată pe o lume halucinatorie, fantastică, unde frontiera dintre realitate si vis este foarte fragilă, piesa de teatru concepută pe obsesiile lui Pirandello aduce la suprafată măștile noastre sociale si  imposibilitatea de a fixa viața.

Totodată, în piesă apar o multitudine de personaje ce dinamizează și dau o notă comică a spectacolului. Am întrebat mai multe persoane despre impresiile cu care au ramăs dupa vizionarea piesei de teatru,  realizand un sondaj in care o mare parte din raspunsuri au sunat cam așa: „ Este prima piesă de teatru care m-a facut să-mi placă teatrul absurd, și este cea care m-a facut sa înteleg cat de fragilă este bariera dintre realitate și vis”; „Este o piesă exceptională pe care o recomand cu mare drag”.

La întrebarea „Dacă ai putea să schimbi ceva la piesa, ce ai schimba?”, primind răspunsurile următoare: „ Aș schimba durata, deoarece parcă nu mai voiam să se termine”; „Nu aș schimba nimic, deoarece odată cu amprenta fiecăruia, piesa, poate nu ar mai avea sens, nu ar mai fi atat de comică si totodată plină de mister”.

După cum ne așteptam, părerile au fost împarțite, într-un mod pozitiv și nu negativ, făcandu-ne să recomandam piesa de teatru tuturor iubitorilor de teatru.

Biletele se pot achiziționa de la teatru, de marți până vineri, in intervalul orelor 12:00-18:00 și sambata între 10:00 si 13:00.

CRISTINA IVANCOV, CASIAN KONYARI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: