VERDEŞ & OSVALD: Cum să micşorezi prăpastia dintre generaţii

Conflictul dintre generatii a existat dintotdeauna, mai ales între adolescenţi şi părinţii acestora sau adolescenţi şi vârstnici.

Lumea s-a schimbat, iar varstnicii au ramas in urma, traind in continuare cu ideile si principiile pe care ei le-au invatat in adolescenta. Din aceasta cauză tinerii se simt neintelesi si dezorientati, deoarece parintii acestora nu stiu cum sa trateze situatia. Nu exista comunicare intre aceste parti, au alta gandire si alt mod de a actiona in anumite situatii.

O greseala majora pe care parintii o fac este ca nu le acorda independenta necesara adolescentilor, controlandu-le viata si alegerile in mod strict. Acestia ar trebui sa comunice deschis cu adolescentii, deoarece ei se afla intr-o perioada foarte dificila din viata lor, una a schimbarii din copil in adult.

Relatia adolescent – varstnic este si mai complicata, deoarece diferenta de varsta este de doua ori mai mare si au o gandire mult mai inapoiata ca parintii.

O problema des intalnita este ca varstnicii sustin ca au o mai mare importanta in societate decar restul, deoarece din punct de vedere fizic sunt mai slabiti. Un exemplu des intalnit este problema cu cedarea locurilor in mijloacele de transport in comun.

Doamna profesor psiholog Ionela Belbe a fost de acord să ne ofere o opinie legată de aceste conflicte între generaţii.

ionela belbe

Psih. IONELA BELBE. Foto: Lavinia Hălmăgean

„La baza conflictelor intergeneraţionale stă evoluţia societăţii şi dorinţa părinţilor de a proteja copiii şi de a păstra valorile specifice familiei.

Tot în această categorie, părinţii nu îşi dau seama că copilul a crescut, îşi poate asuma mai multe.

De partea cealaltă, adolescentul trece prin multe schimbări hormonale, e perioada descoperirii propriei identităţi, a încercarii de a răspunde la întrebarea «Cine sunt eu?», a dorinţei de câştigare a unui loc în această viaţă. Cu alte cuvinte, e perioada de testare a propriilor limite, de aceea pot apărea abateri comportamentale.

La relaţia dintre vârstnici şi adolescenţi este o problemă asemănătoare, deoarece vârstnicii doresc controlul şi nu vor să înţeleaga noua societate.”

În concluzie, o modalitate de a estompa conflictele dintre generatii este ca varstnicii sa se acomodeze vietii contemporane, iar in ceea ce priveste relatia parinte – adolescent, trebuie sa existe mai multa comunicare, incredere si libertate oferita din partea ambelor tabere.

RALUCA VERDEŞ, DIANA OSVALD

raluca verdeŞ şi diana osvald

RALUCA VERDEŞ şi DIANA OSVALD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: