KONYARI & RAȚ: Cea mai importantă clădire Secession

Palatul Vulturul Negru este cea mai importantă clădire a stilului său, din Oradea. A fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Komor Marcell și Jakab Dezső, în stil Secession.

palatul

Sursă foto: arhiva personală prof. Adrian Tencuțiu

Este una dintre cele mai vizitate atracții turistice, atât pentru culorile vii cu care este îmbrăcat, cât şi pentru diversele magazine pe care le găzduiește.

Datorită domnului profesor Adrian Tencuțiu, am reușit sa aflăm mai multe lucruri interesante despre Palatul Vulturul Negru.

Domnul profesor ne-a spus că în noiembrie 1908 hotelul a fost finalizat, având două fațade, două săli de spectacole, cofetărie, cafenea, magazine şi 75 de camere.

page

Sursă foto: arhiva personală prof. Adrian Tencuțiu

 

Elementul care a rămas până şi astăzi unul dintre cele mai spectaculoase este pasajul, în prezent o adevărată încântare, datorită luminii care străbate vitraliul, creând o atmosferă de poveste.

Ne-a mai spus si faptul că acesta a fost construit după celebra galerie Vittorio Emanuele din Milano, are deschidere spre trei străzi, fiind împodobit cu trei vulturi mari.

Clădirea este multifuncțională, cuprinzând, la vremea inaugurării, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate în trei corpuri asimetrice. În prezent, în clădire funcționează multe cafenele, restaurante şi birouri DIGI24, fiind un loc important de întâlnire pentru scena socială a Oradiei.

adrian-tencutiu

Prof. Adrian Tencuţiu

Prof. Adrian Tencuțiu deţine o colecţie bogată de fotografii legate de istoria Oradiei. Îi mulțumim pentru informațiile şi timpul acordat.

KONYARI ERIK, RAREȘ RAȚ

Casian Konyari şi Rareș Raț

KONYARI ERIK şi RAREŞ RAŢ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: