IOANA BIȚIȘ: Teama de a nu face o alegere greşită în carieră

Cei mai mulți dintre noi, adolescenții, ne gândim ce vom face sau ce vom alege să studiem şi să practicăm după terminarea liceului.

Cu certitudine, avem variante la care ne gândim că ne-ar aduce beneficii. În cel mai rău caz, ne gândim doar la aspectele negative, la dezavantaje.

De ce spun „în cel mai rău caz?” Pentru că, gândindu-ne doar la ce s-ar putea să ne displacă în practicarea meseriei-suport (de exemplu stresul, programul de lucru, salariu minim, atmosferă şi așa mai departe), devenim tot mai confuzi, bulversați, descurajați, împiedicați fiind să vedem dincolo de bariere.

Un număr relativ mare de elevi absolvenți ai unui liceu nu aleg un loc de muncă care să se plieze pe specializările lor. Conform platformei de recrutare online eJobs, care a derulat un studiu pe acest subiect, mai bine de jumătate dintre români (53,42%) aleg pentru prima dată joburi în domenii precum vânzări (18,7%), producție (11,8%), industria ospitalieră (9,09%), servicii externalizate (call-center – 6,34%), poziții de muncitori necalificați (6,49%).

De multe ori ne întrebăm dacă profesia ne alege pe noi sau dacă noi ne alegem profesia. Nu există un răspuns categoric la această întrebare; psihoterapeutul Diana Ioaneș afirmă că, „cu cât ne cunoaștem mai bine, cu atât avem șansa să facem alegeri mai bune în ceea ce privește meseria potrivită și nu numai.”

De mici copii, am abordat socializarea anticipatorie, formându-ne pentru a îndeplini anumite roluri sociale pe care nu le deținem încă, în mod voit sau nu.

Visul meu, încă de la vârsta de nouă – zece ani, era să lucrez în domeniul farmaceutic, ajungând chiar în postura de a strânge un număr foarte mare de cutii goale de medicamente, interpretând rolul principal în „propria farmacie”.

Ajunsesem să cunosc multe dintre denumirile – uneori greu de reținut, alteori ciudate – ale medicamentelor, precum si eficacitatea si utilizarea lor. Având în vedere că în clasa a VII-a nu mi-a plăcut chimia, am renunțat treptat la acest vis și am încercat să mă axez pe un alt domeniu, care sa nu implice matematica sau chimia. Așa am ajuns aici, la filologie – jurnalism.

„Alege

să faci

ceea ce

te pasionează

și nu vei munci

o zi

în viața ta”

(Confucius)

Sentimentul primordial îl constituie TEAMA. Încă din titlu, teama își face simțită prezența: teama de-a nu face o facultate si de-a nu-ți găsi un loc de muncă; teama de-a nu-ți irosi timpul prețios făcând ceea ce nu te reprezintă; teama de-a nu avea puterea de-a te întreține; teama de incapacitatea de-a învăța „atât de mult” (să nu uităm că acest „mult” e relativ). Lista poate continua.

De luat în considerare este faptul că cel mai important este ca în procesul alegerii carierei să fim cât mai bine informați cu privire la job-ul respectiv. Totodată, să nu uităm faptul că, fără a încerca un anumit lucru, apreciind că „nu ne place”, putem pierde ceva cu care, poate, nu ne vom mai întâlni.

IOANA BIŢIŞ

ioana bitis

IOANA BIŢIŞ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: