Cu reverență, despre oameni de știință și inventatori români. Plus VIDEO

În 22 noiembrie, premergător sărbătoririi zilei de 1 Decembrie, în anul centenarului Marii Uniri, în sala festivă a liceului nostru s-au evocat figuri ilustre ale oamenilor de știință și inventatorilor români din secolele XVIII-XIX și până în prezent.

chem large

Activitatea a fost organizată de Catedra de Ştiințe și s-a desfășurat sub forma unui concurs cu două secțiuni: prezentare în format power-point și prezentare originală a unor oameni de știință sau inventatori români.

Juriul – format din profesorii Carmen Chiș, Claudia Târb și Eugen Furtos și elevii Ioana Vasile și Darius Iova, din Consiliul Elevilor – a avut misiunea de a aprecia prestația elevilor ce au prezentat individual sau în echipă personalități de marcă ale științei și inventicii românești, jurizarea făcându-se după criterii enunțate.

Astfel, locul I la secțiunea ppt a fost obținut de echipa formată din Andreea Pirtea, Horea Țanț, Gabriela Faca și Lavinia Covaci – din clasa a X-a D, care au prezentat personalitățile lui Aurel Perșu, Aurel Vlaicu, Henri Coandă și Ion Agârbiceanu într-o manieră dinamică, succintă, folositoare, am spune.

Pe locul al doilea s-a clasat echipajul cu componența: Denis Cojocaru, George Huh și Radu Stamate – din clasa a IX-a D, cu tema: Costin Nenițescu, Ion Agârbiceanu.

Locul al treilea a fost adjudecat de echipa formată din Denis Dudaș, Denis Marta și Gabriel Durla, care a prezentat realizările celebrului contemporan Iustin Capră.

La secțiunea „prezentare originală” s-a remarcat echipajul clasei a X-a C, care a fost „sarea și piperul” evenimentului, prin maniera originală de prezentare: ei au regizat și interpretat cu brio o secvență teatrală, asumându-și rolurile unor oameni de știință români intervievați de reporteri ce au făcut o călătorie în timpul lor, spre a împărtăși contemporanilor noștri din viața, realizările și crezul vieții lor. Trupa X C i-a avut în componență pe Alexandra Neag, Andra Nica, Andrada Timar, Carina Groza, Darius Filip, Denis Opriș, Ioana Borodan, Iulia Muțiu, Răzvan Popa, Sebastina Papai, Vivien Feher.

Acestea ar fi detaliile „reci, științifice”, ale evenimentului.

chem01

Adevărul e că ne-a plăcut să fim atât de mulți în sala festivă, avându-i ca invitați elevi din clasele a V-a E, a VIII-a D, a IX-a D, a X-a C, a X-a D și a XII-a D, elevii de liceu fiind fie protagoniști ai concursului, fie susținători ai colegilor lor. Ne-a plăcut interesul cu care s-au ascultat prezentările, chiar dacă pe alocuri păreau plictisitoare. Ne-a plăcut atmosfera vie, freamătul, răspunsurile celor din sală în dialogul cu prezentatorul, reacția entuziastă a sălii la prestația originală a „echipei de teatru X C”.

Am ascultat cu empatie confidența patriotică în proză a Andreei Sirca din clasa a X-a D, în care ne-am regăsit, unii dintre noi. A sunat „cool”, prin sinceritate, curajul ei de a spune prin textul scris de ea, „te iubesc România, e bine în vatra ta, hai să o facem noi mai bună și mai frumoasă”, în zile în care unora dintre noi ne e rușine să afirmăm sentimentul patriotic. Mulțumim, Andreea!

raul pantis

„Cireașa de pe tort” a fost prestația lui Raul Ștefan-Pantiș din clasa a XII-a D, chimistul liceului, artizanul experimentelor realizate la clubul LOGO CHEM, un viitor om de știință român, asta ca să știm că România este pe mâini bune cu oameni ca el. Raul a prezentat personalitatea științifică a marelui chimist român Costin Nenițescu, al cărui discipol studios este. Raul ne-a făcut un „hocus-pocus” caracteristic chimiștilor, „obținând” spectaculos tricolorul. A fost omagiul adus țării lui. Mulțumim, Raul!

Am fost o sală de oameni uniți ca o echipă, ca un neam, când am completat împreună, cu mintea noastră, un rebus ale cărui soluții parțiale erau numele unor oameni de știință români, iar cu sufletul am rostit cu toții soluția finală: LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Prof. MIRELA ARDELEAN

13 mirela

Prof. MIRELA ARDELEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: