ALEX DAVID: Cele mai tinere peşteri din România (II)

Satul Tăşad, chiar daca nu este foarte popular în rândul turistilor, este o zonă de o frumuseţe aparte, dar şi greu accesibilă.

In zilele insorite o vizita la rezervatiile din zona, cea naturală si cea arheologica, poate dura intre 2-3 ore sau chiar o zi intreaga.

Traseurile de vale pot alterna cu cele de pe sei, de unde pot fi admirate crestele Muntilor Apuseni.

Nu trebuie ratate cele doua pesteri: Pestera Tasad si Pestera Stracos, vizitabile doar la intrare, deoarece in aceste pesteri se pot gasi specii de lilieci specifice acestor zone, unele fiind unicat in Europa si lume. Sunt cele mai tinere pesteri din Romania.

coral VALEA-STRACOȘULUI-coral-1

Valea Stracoşului

Pe langa aceste pesteri exista si situl arheologic numit Cetateaua, care se afla pe bot de deal inconjurat de pante accentuate cu exceptia unei sei inguste care face legatura spre est cu celelalte dealuri.

Istoria satului aminteste ca pe locul numit Cetateaua, din hotarul satului, odinioara turcii ar fi avut o cetate. Asezarea acestei cetati in configuratia strategica a satului pare ca intareste mult aceasta remarca.

Satul dispune si de un muzeu, situat in vechiul magazin satesc si are mai multe incaperi amenajate, unde sunt exponate din toate zonele rezervatiei Tasad, precum si o colectie de etnografie a satului.

În muzeu se gasesc roci şi animale rare. De muzeu se ocupa Asociaţia Urbarială Negru Vodă , care este alcatuita din sateni care doresc sa se pastreze traditiile si obiceiurile satului.

In urmatoarea parte vom afla despre speciile rare de animale ale acestei zone.

ALEX DAVID

alex david

ALEX DAVID

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: