ADRIANA STIUBE: Eu te iubesc nu doar de 1 Decembrie

Mă trec niște fiori și nu știu de ce…

ADRIANA STIUBE

ADRIANA STIUBE

Cel mai simplu răspuns ar fi faptul că azi e ziua ta și asta mă face să mă simt așa…. mândră și specială. Am să îți spun și de ce, nu te pripi!

Ești bătrână, ar spune unii. Dar eu cred că ești și tânără în același timp, deoarece ți-ai păstrat frumusețea atâta amar de vreme.

Ai trecut printr-atatea catastrofe! Ai fost ruptă în bucăți, copIii tăi au fost chinuiți, ai fost batjocorită, dar chiar și așa, ai rămas mandra și demnă 100 de ani.

Noi două ne știm doar de câțiva ani. Nu am fost langa tine când ai fost divizată fara milă, nici atunci când războaiele mi-au omorât frații, copiii tai, dar sunt acum: la cea de-a suta ta aniversare.

Știu că ești tristă… Ura și egoismul au ajuns la loc de cinste și am uitat că tot ceea ce luăm cu noi pe vecie e bunătatea și ceea ce le oferim oamenilor.

Ar fi multe de zis aici, scumpo, dar e ziua ta și nu vrea sa te supăr. Vreau să îți spun că, pe lângă copiii care te vând, ai și copii care te adoră, care-ti poarta culorile peste mări și țări și sunt cei mai falnici spunând  că mama lor e România. Despre ei vreau să îți vorbesc, deoarece ei te iubesc, desi nu ți-o arată zilnic.

Desi putini, ei au înțeles că strămoșii noștri și-au dat viața pentru tine din dragoste, din adorație pentru tot ceea ce însemni tu. De asta ei încearcă să-ti aducă putină bucurie, să-ți sporească strania frumusete pe care ai pastrat-o, adesea sporit-o atâta vreme.

Azi e ziua ta și e prima dată când nu știu să fac o urare. De fapt, dacă stau să mă gândesc, nu pot să-ți fac o urare, deoarece nimic nu ar descrie ceea ce îți doresc. Dar chiar și așa, voi încerca și aș vrea sa îți spun că îți doresc sa rămâi la fel de demnă precum am învățat eu că ești.

Îți doresc să-ți păstrezi spiritul acesta românesc mereu (știi tu, mâncare bună, oameni faini, ii tradiționale…). Îți doresc oameni buni; oameni care să lupte pentru tine, pentru copiii tai. Vreau sa-ti fie bine, pentru că mie îmi e, la fel cum majoritatii ne e, doar că suntem orbi. Da, suntem orbi și nu vedem că felia de pâine pe care o mâncăm, aparent banala, ar fi o binecuvântare pentru fiii tăi mai puțin binecuvântați.

Mă frustrez oribil când aud că tu ești de vina pentru că oamenii mor in spitale, copii nevinovati mor de foame sau rata abandonului școlar este alarmantă. Vina nu e a ta! E a mea și a tuturor celor care nu facem ceva ca să schimbăm aceste lucruri, afundându-ne in indiferență și resemnare. Imaginea ta este înnegrită de răutatea, egosimul și incultura noastră.

Vreau să îți mulțumesc pentru tot ceea ce ești! Îți mulțumesc că m-ai învățat cum să fii demnă, desi de multe ori ai fost și ești călcată în picioare. Îți mulțumesc că strămoșii mei trăiesc prin tradițiile tale.

Ți-am spus mai sus că am să-ți mărturisesc de ce mă simt eu astăzi așa mandră și specială. Încă de mică am fost învățat să te iubesc. Și știi de către cine? De către tatăl meu. E un om simplu, care a bătut Europa în lung și în lat, dar chiar și așa, mereu îmi spune că tu ești cea mai frumoasa și că ai ce mai descurcăreți copii, care indiferent de gravitatea situației, găsesc o soluție… ceva care sa ne aducă la liman.

Oare tu cum te simți azi? Te simți obosită, nu-i așa? Știu că ai obosit sa vezi câtă ura și egoism ne împânzește, dar uite, azi, de ziua ta, vreau să îți fac o promisiune: am sa fac tot ce îmi stă în putință să te fac mandra și să știi că există oameni care își doresc cu ardoare acest lucru și poate că, într-o zi, uniți, ca acum 100 de ani, te vom face mai fericita, fiindcă meriti asta.

Ești frumoasă! Ai munți care te-au păzit veacuri și veacuri, ai ape și păduri care te-au colorat și ți-au sporit frumusețea. Dar, pe lângă toate astea, ai avut și vei avea mereu, desi putini, oameni care vor fi mândri de tine și te vor iubi necondiționat.

Acei oameni au puterea și demnitatea de a spera că odata ne va fi mai bine, că odata copiii nu vor mai fi crescuți doar de bunici, că odata cei care te-au vândut fară milă vor primi răsplata cuvenită.

Bucura-te, Românie dragă! Azi e vorba doar despre tine și Soarele se învârte doar în jurul tău, te asigur. Am avut straniul noroc de a mă naște aici, pe teritoriul tău. Aici am invățat sa iubesc, aici am învațat că omul, oricât de mare ar fi, odata a fost mic, neajutorat și rădăcinile lui, oricât de lungi ar fi, îl aduc aici, acasă, chiar dacă asta se întâmplă doar cu sufletul.

Am așteptat de mult sa îți spun aceste cuvinte. Ce să-mi faci? Așa sunt eu: aștept momentul potrivit.

Vreau să-ți spun un secret și te rog să rămână intre noi: eu nu te iubesc doar de 1 Decembrie. Eu te-am iubit și te voi iubi mereu, fiindcă știu că Dumnezeu m-a lăsat aici cu un scop.

La multi ani, scumpa mea Românie!

Îți mulțumesc pentru tot!

ADRIANA STIUBE

P.S. Iar tu, române, nu te rușina că ești român! Încearcă să faci parte din mica mulțime care aduce cinste acestei țări!

Advertisements

One comment

  1. Livia Ivan

    La mulți ani!
    Felicitări Adriana, pentru modul sincer și inocent în care ți-ai exprimat iubirea pentru România ! Dacă sunt mulți tineri care gândesc ca tine, mai este o speranță pentru România noastră!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: