CRISTINA IVANCOV: Politicos și capabil să te aperi, prin Karate Kyokushin

Toți știm că sportul este important, de aceea l-am rugat pe Tamas Szabo, elev al Colegiului Național Mihai Eminescu, în clasa a X-a, practicant de Karate Kyokushin, să-mi răspundă la cateva întrebări.

k02

Foto: arhiva personală Tamas Szabo

De cati ani practică acest sport? „Practic Karate Kyokushin de zece ani. Cu siguranta, avantaje sunt multe, cum ar fi: esti mult mai disciplinat, politicos, capabil sa te aperi in situatii extreme si ai reflexele bine dezvoltate. Dezavantajele sunt ca exista accidentari, precum luxari, rupturi, intinderi, insa fiecare sport are riscurile lui.”

O mare parte din adolescenti nu practica un sport din cauza timpului, asa ca o alta intrebare a fost cum de are timp atat de scoala, cat si de antrenamente. Tamas mi-a raspuns: „Avand in vedere ca am cinci antrenamente in timpul saptamanii, reusesc cu greu, sacrifincandu-mi  o parte din timpul liber, dar tot reusesc sa ma impart intre scoala si sport, deoarece fac ceea ce imi place.”

Un moment cu multe emotii pentru Tamas este examenul de centura, el avand centura verde, iar pentru urmatoarea – care este maro – trebuie sa sustina doua examene, din care el a sustinut unul, asteptandu-l pe al doilea.

”Ultimul examen de centura a avut loc in aer liber, pe nisipul plajei din statiunea Venus. Consta intr-o proba tehnica numita Kyhon, cu tehnici preselectate pentru centura pe care urma sa o obtin, toata proba desfasurandu-se in aproximativ o ora, urmata de o alta proba Kumite, care consta in 20 de reprize de un minut si jumatate fara pauza intre ele. Acestea fiind pentru centura maro, am reusit sa trec examenul fara probleme, primind recompensa pe care am asteptat-o de un an”.

Cum am spus, accidentarile sunt prezente in orice sport, de care din pacate si sportivul nostru a avut parte, chiar intr-un moment nepotrivit – cu o saptamana inainte de participarea la Campionatul European de Karate in anul 2016.

A fost o accidentare in urma careia s-a ales cu o operatie de urgenta si doua saptamani de stat in spital, urmata de o recuperare pe o perioada indelungata, dar gandul de abandonare nu a fost niciodata prezent.

Harris_Wallmen

HARRIS WALLMEN. Sursă portret: http://www.haukis.com

Cu sprijinul parintilor, medicilor, prietenilor, dar si al celor doi antrenori, Anca si Harris Wallmen, a continuat practicarea sportului.

CITEȘTE ȘI: DE VORBĂ CU HARRIS WALLMEN

Ultima intrebare a fost despre cel mai greu meci de-al lui, spunandu-mi ca acesta s-a desfasurat in cadrul Campionatului National din 2017, dupa recuperare, fiind primul meci dupa grava accidentare.

Meciul a fost plin de momente-cheie si presiune maxima, deoarece in momentul in care era gata sa renunte, si-a spus ca mai bine pierde in knock-out decat sa se dea batut, iar aceasta decizie i-a adus victoria neasteptata.

Un citat preferat al lui Tamas este You can lose a fight just if you give up.

Tamas a obtinut in jurul a 15-20 de premii de podium, predominand locul I si locul III.

k01

Foto: arhiva personală Tamas Szabo

El susține antrenamentele alături de cei doi antrenori la Clubul Sportiv Gym, situat pe str. Emanuil Gojdu nr. 3/A.

CRISTINA IVANCOV

Cristina Ivancov

CRISTINA IVANCOV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: