DALIA MOŞUŢ & ANDREEA POP: Telefoane pro şi contra

Parlamentul francez a adoptat definitiv o lege care interzice telefoanele mobile în şcoli şi licee, promisiune pe care preşedintele Emmanuel Macron a făcut-o în timpul campaniei electorale, relatează AFP.

New Image

Foto: DALIA MOŞUŢ

Legea a fost adoptată cu o largă majoritate: un vot “împotriva” şi 62 “pentru”.

Proiectul de lege interzice utilizarea oricărui obiect conectat (telefon, tabletă, ceas smart) în instituţii şcolare din Franţa ai căror elevi au o vârstă de până la 14-15 ani.

Începând cu noul an școlar, elevii nu mai au voie sa utilezeze telefonul mobil in timpul cursurilor, indiferent unde au loc ele, in scoli ori in afara lor, telefonul mobil, tablete ori ceasuri conectate la internet. Singurele excepții vor avea un scop pedagogic. De asemenea, copiii cu un handicap se vor putea folosi de telefoanele mobile.

Nici in timpul orelor de sport ori in timpul altor activități ce au loc in afara claselor, aceste aparate nu vor putea fi folosite.

Responsabilii liceelor vor putea sa decidă, prin regulament interior, dacă vor interzice total ori parțial aparatura conectata la internet.

93% dintre elevii cu vârste intre 12 si 17 ani aveau un telefon mobil in 2016, potrivit unui studiu.

Noul regulament prevede ca pe durata orelor de curs telefoanele mobile se pastreaza in locuri special amenajate in sala de clasa: „În timpul orelor de curs este interzisa utilizarea telefoanelor mobile; prin exceptie de la aceasta prevedere, este permisa utilizarea acestora in timpul orelor de curs numai cu acordul cadrului didactic in situatia folosirii lor in procesul educativ sau in situatii de urgenta. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se pastreaza in locuri special amenajate in sala de clasa setate astfel incat sa nu deranjeze procesul educativ.”

Am solicitat opinia unui elev de la noi din şcoală: „După părerea mea, folosirea telefoanelor mobile nu ar trebui interzisă elevilor, deoarece oricand se poate intampla ceva, iar dacă telefonul tau este in dulapul clasei pe silentios, nu auzi. In plus, dacă telefoanele sunt interzise pentru elevi, ar trebui de asemenea sa fie interzise si pentru profesori, deoarece adesea aceștia il folosesc in timpul orelor de curs sau chiar a testelor si este deranjant.”

Un părinte crede că „telefoanele ar trebui interzise categoric, deoarece le distrage atenția elevilor, iar acestora le scad notele din pricina lipsei atenției și a notitelor din clasa.”

DALIA MOŞUŢ, ANDREEA POP

feat

DALIA MOŞUŢ şi ANDREEA POP

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: