ALEXANDRA BONTOŞ: Generația „fulgilor de nea”

„Un copil ca un fulg de nea” sună a figură de stil menită să descrie gingășia, frumusețea, unicitatea, dar și fragilitatea unui copil – însă atunci când metafora se aplică unei generații întregi, simbolistica deja ne pune pe gânduri…

foto sumar

Foto: CĂTĂLIN MAIOR

Termenul este folosit de către sociologi pentru a descrie generația cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, extrem de fragili și imaturi emoțional.

Cei care fac parte din această generație se cred mai inteligenți faţă de cei din generațiile trecute, pun absolut tot ce nu se potrivește credințelor lor sub semnul întrebării și se împotrivesc autorității de orice fel, inclusiv părinților, crezându-se mai deștepți ca ei.

Sunt hipersensibili și ușor de ofensat, crezând în mod eronat că lumea se învârte în jurul lor. Sunt cuprinși de panică atunci când sunt criticați sau când cineva emite o opinie contară credințelor lor.

„Fulgul de nea” este obsedat de propria persoană, ușor de jignit, incapabil să răspundă unor opinii contrare și ușor de „topit” în cazul unei emoții puternice. Descrie un copil cu personalitate și potențial unic, narcisist și cu un cult ridicat al propriei personalități, părinții cultivându-i egocentrismul. Are impresia că i se cuvine totul. Oferă foarte puțin și cere foarte mult, este veșnic nemulțumit, desfășoară orice activitate cu efort minim și este nerăbdător și inconstant.

ALEXANDRA BONTOŞ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: