MARIA PAŞCALĂU: Emoţia unei îmbrăţişări

Fotografia reprezintă o artă în adevăratul sens al cuvântului. Aceasta le permite fotografilor să îşi exprime emoţiile, trăirile şi sentimentele prin imagini. Vizavi de acest subiect, am avut onoarea de a discuta cu fotograful lugojean Silviu Boian.

Silviu Boian s-a născut la data de 19 iunie 1986, în Lugoj. În anul 2008 a absolvit cursurile Universităţii de Vest din Timişoara, iar trei ani mai târziu a început să colaboreze cu postul de televiziune TEN TV Lugoj, unde, împreună cu fratelesău, Sergiu Boian, realizează o emisiune în grai bănăţean.

Pasiunea pentru fotografie şi-a descoperit-o încă din liceu, cochetând câţiva ani mai târziu cu stilul fotojurnalistic, realizând poze pentru diverse ziare locale şi site-uri de ştiri. Această latură a fotografiei l-a atras doar la început, deoarece simţea nevoia de mai mult, simţea nevoia unei schimbări. Trecerea de la fotografia de presă la cea de nuntă i-a adus mulţumirea sufletească şi schimbarea de care avea nevoie pentru a se define ca fotograf.

Silviu consider că menirea lui ca fotograf este să redea în imagini emoţia pe care anumite persoane o trăiesc la un moment dat, iar dacă reuşeşte să transmit această stare înseamnă că fotografiile vor rămâne mereu vii şi vor povesti nepoţilor, fără cuvinte, atmosfera nunţii de odinioară.

image001

Foto: Silviu Boian

Fotografiile pe care le realizează la o nuntă, un botez, nu vrea să vorbească despre el ca fotograf, ci peste ani, când persoanele fotografiate vor vizualiza imaginile, să retrăiască clipele de tandreţe, emoţia primului dans, lacrimile de fericire şi starea de spirit pe care au avut-o în acel moment.

Fotografiind nunţi atât la sat, cât şi la oraş, întâlnind obiceiuri şi tradiţii diferite de la o nuntă la alta, nu poate spune că îl impresionează un obicei mai mult ca altul. Ceea ce cu adevărat îl impresionează nu este ritualul nunţii, ci emoţia unei îmbrăţişări dintre mireasă, mire, mamă, tată, bunici, momentul în care reuşeşte să surprindă în fotografie o lacrimă de fericire.

image004

Silviu îşi doreşte să surprindă în imagini cât maimulte moment emoţionante din cadrul nunţilor pe care urmează să le fotografieze. Îi place să trăiască clipa şi să facă oamenii fericiţi prin imaginile lui. În cazul în care vreo fotografie de-a lui trezeşte un sentiment în ochiul celui fotografiat, atunci şi el este fericit.

 

Poezie umoristică

Pe lângă fotografie, Sergiu este pasionat şi de poeziile în grai bănăţean. Încă de la vârsta de zece ani recita poezii la postul de radio Europa Nova Lugoj, iar odată cu realizarea emisiunii La givan cu fraţii Boian de la televiziunea locală a început să şi scrie. Poeziile pe care le scrie sunt de factură umoristică, prezentându-le aproape în întregime în cadrul emisiunii.

image002

Silviu Boian

Visu lu Ion

de Silviu Boian

Într-o zî dă gimineaţă, / La Colectivu dân sat, / S-o dus Ion la şăfu lui, / Să-i spună şe o visat…

-Domnu şăf, tră să vă spun, / Şe-am visat alaltă-sară, / Că nu măi tâlpesc s-adorm, / Stau d-atunşi numa pr-afară…

-Şe-ai visat, spunem, s-aud, / Nu măi sta, ca şî o nană, / Că avem atât dă lucru, / Să pierz vremea dă pomană…

-Şe să visăz, domnu şăf, / Şă făşea că am murit, / Amândoi, şî dân greşală, / Baş în Iad am nimerit…

Dumneata ce tăt văitai, / În căzanu ăl cu smoală, / Şî păreai ca un pui frimpt, / Cu untură dântr-o oală…

-Da tu Ioane şe făşeai? / Întrăbă şăfu dăloc… / -Io tăt slugă, să trăiţ, / Băgam lemnili pră foc!

MARIA PAŞCALĂU pascalau.maria99@gmail.com

maria pascalau

MARIA PAŞCALĂU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: