„Geosera” a prins viaţă prin Fondul Științescu

Ideea înfiinţării unui ,,laborator verde” la Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre a pornit de la necesitatea reintroducerii în practica pedagogică a experimentării şi cercetării.

geosera

Sursă imagine: Facebook Geosera

Elevii claselor IV-VIII de la Şcoala Szacsvay Imre din Oradea au desfăşurat pe parcursul celui de-al doilea semestru activităţi practice care le-au oferit ocazia să cunoască mai mai bine tainele ştiinţelor.

Proiectul ,,Geosera” a avut la bază ideea amenajării unei grădini educaţionale chiar în curtea şcolii şi care să fie utilizată ca mijloc de cunoaştere şi cercetare interdisciplinară a fenomenelor naturii, prin activităţi practice de geografie-biologie.

În cadrul activităţilor de geografie, membrii echipei de mini-meteorologi au participat la un curs de formare la Centrul Ştiintific Agora din Debrecen şi la o excursie tematică de colecţionare a rocilor reprezentative pentru mediul înconjurător. Au fost efectuate simulări ale diferitelor procese şi fenomene geografice pentru însuşirea mai uşoară a noţiunilor specifice disciplinei.

Întorşi acasă, în apropierea ,,laboratorului verde” a fost amplasată o căsuţă meteorologică ce le-a permis elevilor să monitorizeze zilnic temperatura aerului, umiditatea, viteza şi direcţia vântului. Astfel, echipa de lucru a efectuat un studiu asupra condiţiilor de mediu, care a avut menirea de a  demonstra procesul de încălzire globală sesizat în ultimii ani, tragerea semnalului de alarmă pentru reducerea poluării în mediul urban şi restabilirea atitudinii responsabile faţă de mediu.

Pe lângă aprofundarea cunoştinţelor despre natură, elevilor li s-au atribuit diverse responsabilităţi prin care s-a urmărit practicarea agriculturii prin tendinţe ecologice, precum: utilizarea compostului ca îngrăşământ natural, utilizarea apei de ploaie şi a luminii naturale, fabricarea unor elemente de structură a grădinii din materiale naturale şi reciclabile, înmulţirea prin butaşi sau polenizarea artificială.

Un element central al activităţilor a fost promovarea alimentaţiei sănătoase prin cultivarea plantelor medicinale, condimentare, alimentare.

Alte informaţii: prof. Kincs Grete (tel. 0773 368 180), pagină Facebook

Proiectul Geosera, coordonat la nivel şcolar de prof. Eliza Tăut (geografie) şi prof. Grete Kincs (biologie), este unul din cele 21 de proiecte finanţate de Fundaţia Comunitară Oradea prin Fondul Ştiinţescu, cu sprijinul Romanian American Foundation şi susţinut de Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România, implementat la nivel local cu sprijinul companiilor Vernicolor, ADLO, Decitex RO, UniCredit Bank, Celestica, Fundaţia Elena Neagu, Faist Mekatronic, Raiffeisen Bank, Sykes România, Nidec, Qubiz, Grădina Pădurii şi Plexus.

5

Doamna Teodora Albiter intervievată de Nicolae Muscă, la un eveniment de prezentare a proiectelor finanţate prin Fondul Ştiinţescu. Foto: SERENA BLAGA

Aceste informaţii ne-au fost oferite printr-un comunicat de presă de dna Teodora Albiter, Manager Proiecte, Fundaţia Comunitară Oradea.

tel. 0743 899 901

e-mail: managerproiecte@fundatiacomunitaraoradea.ro

web: www.fundatiacomunitaraoradea.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: