CLAUDIA GAVRILAŞ: „De ce-i aşa o ştie El!”

 

Ea este Anne Mateaş, aşa cum îi spun prietenii, are 23 de ani şi, cu ajutorul Lui Dumnezeu, de la vârsta de 22 de ani şi până în prezent a reuşit să scrie prima sa carte, intitulată „De ce-i aşa o ştie El!”

FB_IMG_1528903519578

ANNE MATEAŞ

Dupa cum ne spune Anne, in aceasta carte vom gasi „bucati” din sufletul ei, puse pe hartie, „o poveste trista, foarte dramatica”

Interviata s-a nascut cu o dizabilitate, dar pentru ea este o bucurie. „caci, in ciuda dizabilitatii mele, am invatat ca in viata nimic nu e imposibil. Chiar daca ai o dizabilitate, poti sa fii iubit la fel ca toti ceilalti oameni, sa fii casatorit; chiar daca ai o dizabilitate, poti face extrem de multe lucruri cu viata ta!”, ne marturiseste Anne.

Anne Mateas si-a dorit mereu sa devina scriitoare si, in ciuda problemelor intalnite pe parcursul vietii, a reusit sa gaseasca limanul si sa-si indeplineasca visul, desi nu a trecut prin „prea multă şcoală” – cum ne spune aceasta.

Scrisul pentru Anne a devenit o mangaiere atunci cand a trecut prin cele mai grele momente ale vietii ei.

Totul a inceput la varsta de 13 ani, cand a inceput sa scrie mici gânduri, apoi „s-a transformat in poezie”. „Ideea e ca eu scriam poezii doar atunci cand ma simteam foarte trista, apoi am inceput sa scriu documente, eseuri devotionale”, ne marturiseste interviata.

Anne ne mai spune: „Atunci cand ma simteam atacată de cei din jur sau cand cineva ma supăra, incepeam sa scriu, ma uitam la Dumnezeu si stiam ca trebuie sa fiu asemeni Lui in purtare si, cand ma uitam, imi dadeam seama ca traim intr-o lume imperfecta, dar in acelasi timp suntem si noi imperfecti si totusi atat de minunati!”

Cand a vazut ca avanseaza , Anne a inceput sa participe la tot felul de concursuri de literatura pe judet.

La 18 ani a inceput sa aibe dorinta de a scrie, apoi a abandonat dupa un timp, deoarece a considerat ca nu are maturitatea necesara pentru a face pasul acesta; nu a intentionat niciodata sa-si publice viata, povestea, suferinta intr-o carte

.Cativa ani mai tarziu, si-a dat seama ca poveste ei de viata ar putea deveni o incurajare, nu doar pentru cei aflati intr-un scaun cu rotile, cum este si ea, ci „chiar pentru cei sanatosi, care nu sunt multumiti de modul in care arata, cu modul in care au fost creati, dar Dumnezeu poate sa transmita prin aceasta carte, asa cum mi-am dorit eu, faptul ca oricum am fost creati, suntem capibili sa devenim oamenii care aduc zambete altor oameni.”

Dupa un an de lucru la realizarea cartii, aceasta a fost publicata in judetul Suceava ajutata de o scriitoare, Daniela Delibas, cartea a fost scoasa la Editura „Comori Alese” .

Cartea ei a primit multe feedbackuri, in urma carora „multi oameni au devenit mai multumitori cu viata pe care o au si si-au dat seama ca sunt atat de binecuvantati, parca pana acuma au avut ochii inchisi, iar Dumnezeu prin aceasta cartea le-a deschis ochii sa vada ca au mai multe abilitati pe care nu le stiu aprecia.”

Cartea o putem lua de la Anne, prin intermediul postei, in viitorul apropiat urmeaza sa fie expusa in unele librarii din Oradea.

Cu siguranta, Anne va continua sa mai scrie carti, apucandu-se de realizarea celei de-a doua, realizand ca acesta este sensul ei in viata: „prin ceea ce scriu sa pot oferi zambete si sa pot ridica macar un om aflat intr-o groapa” .

Cea de-a doua carte va avea in centru tema alegerii prietenilor si a partenerului, invartindu-se in sfera adolescentilor.

Pe Anne a inspirat-o increderea si premiza ca „Dumnezeu are un plan cu viata mea; prin a scrie, Dumnezeu a deschis o usa spre incurajarea tinerilor aflati in depresie sau a celor nemultumiti de viata lor si a celor cu situatii mult mai grave decat ale mele”.

Interviatei ii plac unii scriitori români precum Alina Ilioi, Daniela Delibas, Cristi Dume, Catalin Ciuculescu – acesta are o carte deosebita, ne spune Anne, carte pe care ne-o recomanda sa-o citim: „Invat, si tot invat”.

Anei ii plac romanele crestine, marturiile si cartile despre maturizare personala si spiritual.

Mama ei a fost adevaratul sustinator al Annei, care a incurajat-o in momentele de cumpana. Alaturi de aceasta a mai avut parte de sustinerea Danielei Delibas si a unui prieten drag ei, Cristi Dume.

Anne insa a avut si parte de descurajari – asa cum ne spune ea – „e greu sa pui pe tava publicului povestea ta de viata, alaturi de tragediile ei”.

In final, Anne Mateas incurajeaza tinerii scriitori:„Nu renuntati niciodata, pentru ca acesta e un dar de sus, nu stiti niciodata cand puteti sa alinati durerile cuiva aflat in probleme”.

Iar celor obisnuiti, „fiti multumitatori exact asa cum sunteti, pentru ca in modul in care va creat Dumnezeu sunteti foarte speciali”.

Un sfat pentru cei cu probleme de sanatate sau in familie: „Nu renuntati niciodata, daca nu lupti, nu ai cum sa rezisti; veti iesi biruitori!”

anne mateas

Anne Mateaș, alături de subsemnmata

Cu siguranţă, povestea Annei merită citită!

CLAUDIA GAVRILAŞ gavrilasclaudia22@gmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: