MARIA PAŞCALĂU: Iubitor de cultură şi neam. Plus VIDEO

Autorul american Tom Wolfe vorbea despre cultură ca fiind arta înălţată la un set de credinţe. Pe această temă am avut deosebita plăcere de a discuta cu Vlad Amza, un tânăr solist pasionat de cultura românească, cu precădere cea din Banat.

Vlad Amza s-a născut la data de 21 iulie 1997, în oraşul de pe malul Dunării, Orşova. De mic copil a fost atras de artă. A crescut cu muzica popular românească în casă, ascultând viniluri cu Angelica Stoican şi Maria Ciobanu.

image001

Vlad purtând cu mândrie portul popular bănăţean (Sursă foto: arhiva personală Vlad Amza)

Primul contact cu scena l-a avut la vârsta de trei ani, atunci când doamna educatoare Emilia Neamţu l-a îndrumat să cânte la Casa de Cultură o melodie pop-dance.

Şi-a îndreptat atenţia spre folclorul bănăţean, mic fiind, atunci când la televizor a ascultat-o pentru prima dată pe doamna muzicii populare bănăţene, Andreea Voica. Aceea a fost scânteia care a provocat îndrăgostirea iremediabilă de folclorul bănăţean.

Patima muzicii şi a versurilor îl duce mereu cu gândul la istoria zbuciumată a Banatului. Vlad susţine că bănăţenii sunt făloşi deoarece – în pofida suprimărilor celorlalte popoare – ei şi-au păstrat cu sfinţenie cultura străbună. El consideră că Banatul este un tărâm multiethnic şi, totodată, un loc iubit de Dumnezeu, fiindcă locuitorii din această zonă au avut ocazia să se dezvolte mult timp împreună cu ale culture etnice.

Costumele populare din acea zonă sunt splendide şi expun de fapt viaţa bănăţeanului.

Pentru Vlad folclorul reprezintă legătura dintre Cer şi Pământ. Bănăţenii au avut norocul ca, prin voci de excepţie şi instrumentişti înzestraţi cu dar divin, să scoată spre ascultare şi spre vedere cântecul, portul şi jocul.

În present, el locuieşte la Timişoara, unde studiază la Faculatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Totodată, este onorat că urmează cursurile Şcolii Populare de Arte din Timişoara, secţia canto popular, sub atenta îndrumare a doamnei profesor Carmen Biruescu.

image002

Vlad pe scena Şcolii Populare de Arte din Timişoara (Sursă foto: arhiva personală Vlad Amza)

Vlad ne-a mărturisit că tot ceea ce îşi doreşte de la viitor este să se perfecţioneze în muzică şi să îşi îndeplinească visul de a transmite generaţiilor viitoare ceea ce a învăţat el de la strămoşi.

Una dintre marile lui dorinţe este şi aceea de a ajuta la ridicarea către nemurire a culturii româneşti.

MARIA PAŞCALĂU

image003

MARIA PAŞCALĂU

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: