CARMEN ARDELEAN & ELENA CIORBA: Două clase de-a XI-a în duel dramatic

Cu ocazia centenarului României,  câteva clase de liceu au organizat un concurs de creaţie şi interpretare dramatică. Evenimentul a avut loc joi,  31 mai,  ora 11,  în sala festivă a liceului gazdă, Onisifor Ghibu.

teatru01

Din spectacolul echipei XI B. Foto: ELENA CIORBA

Au participat două clase de a XI-a, clasa a XI-a B si clasa a XI-a C, care au sustinut cate o sceneta incadrata in conditia prealabila. Autorii trebuiau sa conceapa un libret care sa surprinda elemente pe care românii le-au preluat de la alte popoare, respectiv Orient si Occident.

In public s-au numarat cateva clase de a X-a (invitate pentru a putea prelua stafeta, organizatorii dorind sa continue  in liceul nostru traditia teatrului istoric pentru elevi) si clasele de a XI-a din care faceau parte actorii.

Cei de-a XI-a B si-au conceput povestea in cadrul unei discutii pe laviţă intre două vecine, in care acestea isi impartaseau povestile. Acestea au primit apoi vizita unor reprezentanti ai altor tari care au imprumutat ceva din cultura lor României, din sfera culturii materiale: China, Turcia, SUA , Canada si Mexic.

Autorii scenariului sunt Ruben Carton, Dalia Pantea, Andreea Raita, Naomi Codoban, Andrei Iova, Georgiana Stiube, Larisa Fetinca si Raul Chirila, care au evoluat si in postura de actori. Printre ei s-au numarat si două eleve care au deja experienta scenei profesioniste: Andreea Raita si Larisa Fetinca; ele sunt membre ale trupei de teatru de tineret, condusa si instruita de actorul Şerban Borda de la Teatrul Regina Maria.

teatru 11 c

Echipa câştigătoare, XI C. Foto: STELIAN FURTOS

Clasa a XI-a C si-a impachetat povestea sub forma unui asa-zis bal al seniorilor, in care două protagoniste, jucate de Mihaela Torj si Ioana Vasile, au sustinut cate un numar artistic. Mesajul piesei era critic la adresa unor boli ale societatii, si anume coruptia, mita si traficul de influenta. Mesajul a fost pus in lumina de personajul interpretat de Mihaela Rosca.

Juriul – format din prof. Alexandru Popoviciu, directoarea adjuncta, prof. Anca Carpan si reprezentantul Consiliului Elevilor, Darius Iova din clasa a X-a – a atribuit premiul I scenetei celei din clasa a XI-a C, motivand ca aceasta a fost „mai complexă”.

Doamna profesoara Livia Ivan a organizat evenimentul si a subliniat că elevii au avut mana libera in a-si pune ideile pe scenă.

Prof. LIVIA IVAN

Prof. LIVIA IVAN

„Concursul România între Orient şi Occident este cuprins în calendarul activităţilor extracurriculare desfăşurate în acest an şcolar, programat pentru ocazia festivităţii zilei şcolii noastre. Onisifor Ghibu s-a născut în 31 mai 1883, deci acum 135 de ani”, a precizat dna prof. Ivan.

CARMEN ARDELEAN, ELENA CIORBA

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: