DALIA PANTEA & NAOMI CODOBAN: Inteligenţa artificială preia lumea

Pierzând vremea pe internet, am dat din greşeală de un anunţ care ne-a atras atenţia. Conform acestui site, rata de şomaj va creşte uimitor de mult în următoarele decenii din cauza evoluţiei inteligenţei artificiale.

image001

Experţii au avertizat că îmbunătăţirea rapidă a inteligenţei artificiale ar putea duce la şomaj în masă, doar la câteva zile după ce Google a dezvăluit achiziţionarea unui start-up bazat pe Londra dedicat dezvoltării acestei tehnologii.

Vorbind la un program de la Radio 4, dr. Stuart Armstrong de la Institutul pentru Viitor al Umanităţii de la Universitatea din Oxford a declarat că există riscul ca computerele să poată prelua slujbele umane „la o rată mai rapidă decât ar putea fi generate noi locuri de muncă”.

„Avem cateva studii care vizeaza care sunt cele mai vulnerabile locuri de munca si exista foarte multe in logistica, administratie, subscrieri de asigurari, a spus dr. Armstrong. În cele din urmă, o mare parte a locurilor de muncă sunt potenţial vulnerabile la îmbunătăţirea inteligenţei artificiale.”

Dr. Murray Shanahan, profesor de robotică cognitivă la Colegiul Imperial din Londra, a fost de acord că îmbunătăţirile în domeniul inteligenţei artificiale creează „probleme pe termen scurt pe care trebuie să le discutăm cu toţii”.

„Este foarte dificil de prezis, a spus dr. Shanahan. Asta este, desigur, o preocupare, dar în trecut, când am dezvoltat noi tipuri de tehnologii, atunci adesea au creat locuri de muncă în acelaşi timp cu preluarea lor, dar cu siguranţă este ceva ce ar trebui să discutăm”.

DALIA PANTEA, NAOMI CODOBAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: