De n-aş fi fost şi dac…

Untitled design

GEO DUMITRESCU (17 mai 1920 – 28 septembrie 2004) a fost un poet, traducător şi scriitor român. Debutează în 1941, cu placheta Aritmetică. În 1946 îi apare Libertatea de a trage cu puşca, conţinând poeme scrise între anii 1940-1943. Volumul a fost scris în timpul războiului, dar cenzura i-a interzis apariţia. Fost director al revistei „România literară”, în anul 2000 i se acordă Premiul „Omnia” al Uniunii Scriitorilor.

Slav aş fi fost, de nu eram latin,  / latin aş fi, de n-aş fi fost şi dac – / dar a ieşit aşa: să fiu român, / şi eu cu soarta asta mă împac! (Inscripţie pe piatra de hotar)

România. Un cuvânt frumos, rotund, ce împlineşte anul acesta o sută de ani. Un cuvânt cât o ţară. Dacă ne-am închipui România ca un câmp de stele, am vedea că sunt aştri care luminează cu o strălucire aparte, rămânând pe acest câmp boltit în chip de Steaua Nordului. Aceşti aştri ce ne dau altitudinea, direcţia şi steagul poartă numele acelor oameni remarcabili ce alcătuiesc Panteonul spiritual al României. Până în ultima zi a celebrării Centenarului Unirii, elevii Liceului Onisifor Ghibu îi vor aduce aproape de noi. (conf. univ. dr. Ramona Novicov)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: