Ultimul plămân de fier

Maşinăriile supranumite „plămânii de fier” au fost produse de March of Dimes, iar ultima de acest tip fiind fabricată în anul 1960. Cei care depind de ele pentru a trăi apelează la mecanici pentru a le menţine într-o stare bună de funcţionare.

Untitled design

Foto: arhiva personală George Pintea

În anul 1952, când a avut loc ultima epidemie de poliomielită în Statele Unite ale Americii, 3-145 de persoane au decedat şi un număr de 21.269 au rămas paralizate pe viaţă. La acea vreme, utilizarea „plămânilor de fier” era singura modalitate prin care cei afectaţi erau ţinuţi în viaţă. Deşi există alternative moderne, bolnavii refuză să apeleze la ele, de teamă că ele nu vor fi la fel de eficiente.

În 2013, organizația Post-Polio Health International a estimat că mai există în jur de şapte utilizatori ale acestui aparat medical în SUA. Mai sunt trei supraviețuitori care depind de acest aparat.

Un supraviețuitor este Paul Alexander, în vârstă de 70 ani, care se bazează pe un mecanic pemtru a-i ține aparatul funcționabil. El își petrece aproape toată ziua în aparatul său din mijlocul sufrageriei, care a fost decorată cu diplome și poze de familie. Când oamenii intră pe ușă, el îi salută cu zâmbet călduros, reflectat în oglinda de deasupra capului. Scrie și răspunde la telefon folosindu-se de un pix, care este atașat de o baghetă pe care o prinde cu dinții.

Read the rest in Paperless

GEORGE PINTEA

Leave a comment